Na hlavný obsah

Očkovať sa môžu aj tehotné a dojčiace ženy, treba ale vopred hovoriť s lekárom

Vakcináciu tehotných žien odporúča viacero svetových organizácií.

Očkovať sa môžu aj tehotné a dojčiace ženy, treba ale vopred hovoriť s lekárom
Tehotná žena prijíma vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: SITA/AP

Aj tehotné a dojčiace ženy sa môžu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, informoval na sociálnej sieti Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Očkovanie pre ne totiž nie je kontraindikované. Ústav ale dodáva, že v takomto prípade treba postupovať individuálne a konzultovať rozhodnutie zaočkovať sa s ošetrujúcim lekárom pacientky.

„So stúpajúcim používaním vakcín vo svete stúpa aj počet údajov, ktoré máme k dispozícii a doteraz nebolo preukázané osobitné zdravotné riziko pre matku či pre dieťa,“ uviedol ústav, ktorý sa odvoláva na správu Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI). Tá upozorňuje, že k očkovaniu tehotných žien je potrebné pristupovať s rozvahou, keďže o podaní vakcín takýmto ženám sú zatiaľ celosvetovo dostupné len obmedzené dáta.

Dodáva, že výsledky zo štúdií na zvieratách, ako aj pozorovania u neúmyselne zaočkovaných tehotných žien, nepreukázali žiadne škodlivé účinky. „V súčasnosti je nahlásených viac ako 30 000 tehotenstiev, počas ktorých bola podaná vakcína proti ochoreniu COVID-19,“ spresňuje.

Tehotenstvo je v prípade covidu rizikový faktor

ŠÚKL upozorňuje, že tehotenstvo patrí medzi rizikové faktory vážneho priebehu ochorenia COVID-19, ochorenie spôsobené nákazou koronavírusom zároveň zvyšuje pravdepodobnosť predčasného pôrodu.

Niektoré krajiny z tohto dôvodu začali tehotné ženy očkovať ako prioritnú skupinu. „Očkovanie sa všeobecne odporúča najmä tým tehotným a dojčiacim ženám, u ktorých existujú aj iné rizikové faktory pre závažný priebeh ochorenia COVID-19, napríklad hypertenzia či iné kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, obezita, a podobne,“ dodáva ŠÚKL.

Očkovanie tehotných a dojčiacich žien proti covidu odporúča Americká akadémia pôrodníkov a gynekológov (ACOG), ku ktorej sa pridáva aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Za obzvlášť dôležité považuje výhody plynúce z očkovania niektorých tehotných žien aj Spoločný výbor pre očkovanie a imunizáciu Spojeného kráľovstva.

Správa SSAKI dodáva, že v prípade plánovania tehotenstva sa očkovanie ženy odporúča. Žena, ktorá bola zaočkovaná, nemusí mať obavy v prípade, že otehotnie krátko po podaní vakcíny alebo v prípade, že otehotnie v čase medzi podaním prvej a druhej dávky vakcíny.

Po očkovaní môže žena dojčiť ďalej

„V prípade, že sa po konzultácii s lekárom rozhodnete zaočkovať počas dojčenia, nie je potrebné dojčenie prerušiť,“ informuje ďalej ŠÚKL a spomínaná správa vysvetľuje, že v súčasnosti schválené vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sú neživé vakcíny, a preto nepredstavujú žiadne riziko pre dojčiacu ženu ani jej dieťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko