Na hlavný obsah

Od 17. mája sa vrátia do škôl všetci žiaci, potvrdil Gröhling

Otvárame celý vzdelávací systém v krajine, povedal.

Od 17. mája sa vrátia do škôl všetci žiaci, potvrdil Gröhling
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od pondelka (17. 5.) sa budú môcť vrátiť do škôl všetci žiaci na úrovni regionálneho školstva – v materských, základných a stredných školách. Vysoké školy sa budú otvárať podľa školského covidového automatu a budú môcť fungovať v oranžových okresoch (rozdelenie tu). Otvoriť svoje brány budú môcť aj základné umelecké školy či centrá voľného času a školské kluby detí. Povedal to v stredu (12. 5.) minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Na základe podmienok budú stanovené veci ako skupiny žiakov či spôsob vstupu do budov,“ spresnil šéf rezortu k vysokým školám. Štát ešte v priebehu týždňa zverejní presné podmienky fungovania VŠ v oranžových okresoch (podľa automatu UKF a SPU v Nitre, pozn.).

Školský semafor by mal platiť aj počas prípadnej tretej vlny

Dodal, že školy sa budú riadiť školským semaforom a ak sa vyskytne trieda alebo škola, kde bude nález pozitívne testovaného alebo ohnisko nákazy, bude sa postupovať podľa štandardného spôsobu. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva, respektíve riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa bude môcť zatvoriť na určité dni školu,“ priblížil s tým, že pre školy ponúknu intervenčné testovanie.

To má fungovať v dvoch fázach. „Jedna fáza je na úrovni školy, respektíve triedy. Druhá fáza je, keby sa náhodou prepínali okresy, že sa situácia v niekoľkých týždňoch do konca školského roka natoľko zhorší, že budeme musieť pristúpiť aj k radikálnejším krokom,“ spresnil.

Gröhling tiež predpokladá, že v prípade tretej vlny pandémie, ktorá by mohla prísť na jeseň, bude školstvo naďalej fungovať podľa stanoveného semaforu a triedy či školy sa budú v prípade výskytu nákazy zatvárať lokálne.

Projekt doučovania žiakov bude pokračovať

Minister dodal, že projekt na doučovanie Spolu múdrejší bude pokračovať aj v septembri, teda v novom školskom roku 2021/2022.

„Do projektu doučovania Spolu múdrejší sa zapojilo 471 škôl po celom Slovensku. Bude sa vzdelávať v 9 688 skupinách,“ povedal. Podľa jeho slov výraznejšia časť škôl žiadala najmä doučovanie z matematiky. Za ňou nasledujú slovenský jazyk a cudzie jazyky. Výrazné zastúpenie majú aj predmety ako chémia, biológia, fyzika a prírodoveda. Minimum žiadostí zas smerovalo na doučovanie z predmetu informatika.

Cieľom rozvojového projektu Spolu múdrejší je podporiť tie školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov ohrozených školským neúspechom, respektíve s nedostatočným dištančným vzdelávaním, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v stanovenom rozsahu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko