Na hlavný obsah

Od Antarktídy sa odlomil nový najväčší ľadovec na svete

Je o trochu väčší ako ostrov Malorka.

Od Antarktídy sa odlomil nový najväčší ľadovec na svete
Snímka odlomeného kusa ľad, ktorý sa stal najväčším ľadovcom na svete známym ako A-76. Foto: ESA

Od Antarktídy sa odlomil obrovský kus ľadu a vznikol tak najväčší ľadovec na svete, informovala vo štvrtok (20. 5.) Európska vesmírna agentúra. Vedci ľadovec označili ako A – 76, vo Weddellovom mori ho zachytili satelitné snímky európskej družice Sentinel – 1. Dĺžkou približne 170 kilometrov a šírkou 25 kilometrov je ľadovec o trochu väčší než španielsky ostrov Malorka.

Rozloha 4 320 kilometrov štvorcových z neho robí najväčší ľadovec na svete a preberá doterajšie prvenstvo od ľadovca označovaného A – 23A, ktorý má približne 3 880 kilometrov štvorcových. Nový velikán sa odlomil od šelfového ľadovca pomenovaného po polárnej prieskumníčke Edith Ronneovej. Názvy ľadovcov vznikajú podľa oblasti, kde boli prvýkrát zaznamenané, číslo určuje ich poradie. Ak sa rozlomí, pridávajú sa ďalšie písmená na koniec názvu.

Oddeľovanie nových ľadovcov v tejto oblasti je pomerne bežné, je súčasťou prírodných cyklov a nesúvisí s klimatickou zmenou, uviedol Ted Scambos, odborník na ľadovce z Coloradskej univerzity. Ľadovec A – 76 sa pravdepodobne čoskoro rozpadne na dva až tri kusy, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet