Na hlavný obsah

Od soboty budú zaočkovaní dostávať nové certifikáty

Tí, ktorí vakcínu dostali skôr, môžu o potvrdenie požiadať od pondelka.

Od soboty budú zaočkovaní dostávať nové certifikáty
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Od soboty (22. 5.) dostanú občania po očkovaní nový dvojjazyčný certifikát. Najneskôr od pondelka (24. 5.) potom budú môcť všetci už zaočkovaní požiadať o certifikát na stránke korona.gov.sk.

V stredu (19. 5.) to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Dodal, že ide o dočasné riešenie, kým Európska únia (EÚ) spustí spoločný jednotný európsky covidový pas. Ten vstúpi do platnosti 26. júna.

„To, že vznikla táto stredoeurópska iniciatíva, je iba preto, aby sa umožnilo cestovanie. Táto aktivita predbehla spoločnú aktivitu Európskej únie,“ povedal na margo dohôd niektorých štátov, že si budú na hraniciach vzájomne uznávať doklady o očkovaní. Napríklad Maďarsko už takto uzavrelo dohodu so siedmimi štátmi. Slovensko medzi nimi zatiaľ nie je. „Systémy krajín ešte nie sú prepojené.  Máme vzor, ako vyzerá napríklad maďarský certifikát, ale nemáme technické prostriedky na to ho overiť,“ dodal s tým, že spoločný európsky pas má byť nastavený tak, že krajiny budú vedieť validovať správnosť údajov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko