Na hlavný obsah

Odhad rastu svetovej ekonomiky je aj vďaka očkovaniu optimistickejší

Rizikom ale môže byť nedostatok vakcín.

Odhad rastu svetovej ekonomiky je aj vďaka očkovaniu optimistickejší
Foto: TASR/AP

Vyhliadky svetovej ekonomiky sa zlepšujú vďaka pokroku pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Uviedla to v pondelok Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v najnovšej prognóze a zvýšila svoj odhad rastu v roku 2021.

Zároveň ale varovala pred pretrvávajúcimi rizikami, ako je nedostatok vakcín v rozvíjajúcich sa ekonomikách, čo robí svet zraniteľným voči novým variantom ochorenia.

Tohtoročná prognóza si prilepšila o 0,2 %

Podľa najnovšieho odhadu by mala globálna ekonomika tento rok vzrásť o 5,8 % a na budúci rok o 4,4 %. V predchádzajúcej marcovej prognóze pritom OECD očakávala tento rok expanziu globálnej ekonomiky o 5,6 % a v roku 2022 o 4 % po vlaňajšom poklese o 3,5 % v dôsledku blokád na zastavenie šírenia pandémie.

OECD skonštatovala, že aj keď sa hospodárska aktivita už vrátila na úroveň pred pandémiou, globálna ekonomika zatiaľ nedosiahla taký výkon ako pred ňou.

Zotavovanie sa ekonomík nie je rovnomerné

Hlavná ekonómka OECD Laurence Booneová po zverejnení správy o vyhliadkach ekonomiky (Economic Outlook) uviedla, že globálne hospodárstvo je na ceste k zotaveniu sa, ale tento proces je nerovnomerný pre veľké rozdiely medzi regiónmi.

Zatiaľ čo vyspelým ekonomikám umožňuje pokrok pri očkovaní postupné opätovné otváranie, mnohé rozvíjajúce sa ekonomiky brzdia pomalé zavádzanie vakcín aj nové ohniská ochorenia COVID-19.

Existuje tak zvýšené riziko, že sa nedosiahne dostatočný postpandemický rast, skonštatovala OECD. Podľa tejto organizácie by centrálne banky vo vyspelých ekonomikách mali udržiavať finančné podmienky uvoľnené a tolerovať infláciu vyššiu, ako sú ich ciele.

Vlády by mali pokračovať v podpore domácností a firiem, kým nebude zaočkovaná dostatočná časť populácie na ochranu najviac exponovaných sektorov, uviedla OECD.


    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika