Na hlavný obsah

Nelegálny akt. Zahraničný výbor odsúdil vynútené pristátie lietadla v Minsku

Ďalej žiada vyšetrenie incidentu.

Nelegálny akt. Zahraničný výbor odsúdil vynútené pristátie lietadla v Minsku
Na radarovej snímke do Minska odklonený let. Foto: Flightradar24

Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR odsudzuje vynútené pristátie civilného lietadla v bieloruskej metropole Minsk, považuje tento akt za odsúdeniahodný a nelegálny. Žiada tiež o okamžité vyšetrenie incidentu a o prepustenie zadržaného bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Členovia výboru o tom rozhodli na svojom štvrtkovom (27. 5.) zasadnutí.

Na výbor prišla aj štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková, ktorá informovala o krokoch, ktoré Slovensko podniklo v súvislosti s incidentom. Člen výboru Andrej Stančík (OĽANO) navrhoval, aby výbor podporil aj plánované sankcie proti Bielorusku, šéf výboru Marián Kéry (Smer-SD) s tým nesúhlasil, keďže sa ešte nevie, čoho sa sankcie budú týkať.

Poslanci odobrili uznesenie, v ktorom sa píše, že zahraničný výbor odsudzuje vynútené pristátie civilného lietadla na trase medzi dvoma členskými štátmi EÚ a NATO. Považuje tento akt zo strany súčasnej bieloruskej administratívy za odsúdeniahodný, nelegálny a ohrozujúci bezpečnosť a životy pasažierov lietadla. Žiada tiež okamžité vyšetrenie incidentu Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo a dôrazne žiada okamžité prepustenie Prataseviča.

Prataseviča zadržali 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútili pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Spolu s ním zadržali i jeho priateľku Sofiu Sapegovú, ktorá je ruskou občiankou. Cestujúci spoločnosti Ryanair strávili na letisku v Minsku takmer sedem hodín.

Bieloruská štátna televízia v pondelok (24. 5.) večer odvysielala videonahrávku, na ktorej sa Pratasevič priznáva k zorganizovaniu masových protivládnych zhromaždení, za čo mu v Bielorusku hrozí trest odňatia slobody do výšky 15 rokov, približuje AFP. Podľa jeho stúpencov však ide o vynútené priznanie, ktoré väznený opozičný politik nahral pod tlakom bieloruských úradov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet