Na hlavný obsah

Okamžitý výsledok. V Holandsku naučili včely rozoznávať covid

Metóda môže byť vhodná pre oblasti, ktoré nedisponujú PCR testami.

Okamžitý výsledok. V Holandsku naučili včely rozoznávať covid
Na snímke včelí plást počas stáčania medu. Foto: TASR

Holandskí výskumníci vycvičili včely, aby rozoznali vzorky s ochorením COVID-19. S pomocou tohto hmyzu s mimoriadnou schopnosťou identifikovať pachy bude podľa nich možné skrátiť čakaciu dobu na výsledky covidových testov na sekundy, informovala agentúra Reuters.

Učenie odmeňovaním

Vedci z univerzity v meste Wageningen vycvičili včely tak, že im za odmenu dávali cukrovú vodu vždy, keď pred sebou mali vzorku s covidom. Keď bola pred nimi neinfikovaná vzorka, nedostali odmenu žiadnu. Po tom, čo si na tento systém zvykli, začali pred pozitívnymi vzorkami spontánne naťahovať ciciaky v očakávaní odmeny, ozrejmil profesor virológie a jeden z autorov štúdie Wim van der Poel.

„Zoberieme od včelára normálne včely medonosné a dáme ich do včelích postrojov,“ hovorí. „Hneď po tom, ako pred ne dáme pozitívnu vzorku, im dáme aj cukrovú vodu. A včely hneď vytiahnu svoje ciciaky, aby sa vody napili.“ Vytiahnutie ciciakov je podľa vedcov potvrdením toho, že pred sebou majú vzorku pozitívnu na koronavírus.

Náhrada konvenčných techník? Skôr nie

Získať výsledok klasického testu na covid môže trvať celé dni, včelia reakcia je však okamžitá. Metóda je tiež lacná a potenciálne vhodná pre krajiny, kde je možnosť laboratórneho testovania obmedzená, dodávajú výskumníci.

Profesor Dirk de Graaf, ktorý sa vo svojom výskume na Gentskej univerzite v Belgicku zameriava na včely, hmyz a živočíšnu imunológiu, si však nemyslí, že tento postup môže v najbližšom čase nahradiť konvenčné techniky testovania na covid. „Je to dobrý nápad, ale v tomto by som uprednostňoval vykonávanie testov klasickými diagnostickými nástrojmi pred včelami. Som obrovským milovníkom včiel, ale používal by som ich na iné účely ako na zisťovanie covidu,“ dodal.

Priblížil, že techniku „hmyzie čuchanie“ v 90. rokoch úspešne testovala americká armáda s cieľom odhaliť výbušniny a toxíny. Včely či osy podľa neho používali „na bezpečnostné účely, aby odhaľovali výbušniny, a tiež v lekárskej diagnostike“.

O skutočnej efektivite covidového testovania vykonaného vedcami z Wageningenu je podľa de Graafa známych príliš málo informácií. K nápadu vykonávať takýmto spôsobom testovanie v miestach, kde nie sú PCR testy k dispozícii, sa však vo všeobecnosti stavia otvorene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet