Na hlavný obsah

Otvorené reštaurácie aj viac ľudí na svadbách či oslavách. Väčšina Slovenska je oranžová (+mapa)

Uvoľňovanie opatrení stále pokračuje.

Otvorené reštaurácie aj viac ľudí na svadbách či oslavách. Väčšina Slovenska je oranžová (+mapa)
Na snímke zákazníci obedujú v reštaurácii v obchodnom centre v Nitre. Foto: TASR

Od pondelka (31. 5.) sa pravidlá zmiernia v ďalších okresoch a pribudne aj uvoľnenie pravidiel pre cestujúcich po návrate zo zahraničia. Podľa aktuálne platného covidového automatu bude až 41 okresov oranžových (II. stupeň ostražitosti) pribudne aj väčšie množstvo žltých (I. stupeň ostražitosti) – ich počet narastie z dvoch na 24.

Ružových (I. stupeň varovania) ostane len jedenásť okresov a červené (II. stupeň varovania) už budú len tri – Kysucké Nové mesto, Banská Štiavnica a Myjava.

Vo väčšine okresov sa opäť otvoria dvere reštaurácií

Vo väčšine okresov – žlté a oranžové – budú v interiéri stačiť rúška, na kávu či obed sa bude dať ísť aj do vnútorných priestorov reštaurácie a kapacity izieb v hoteloch budú neobmedzené. V oranžových okresoch si za jeden stôl môžu sadnúť najviac štyri osoby, v žltých ich môže byť šesť.

V ružových a červených okresoch sú v interiéri naďalej povinné respirátory. Reštaurácie a kaviarne môžu mať otvorené len svoje vonkajšie terasy, kde sa pokrmy a nápoje môžu konzumovať len posediačky. V hoteloch a penziónoch patria pre obe skupiny okresov rovnaké pravidlá – kapacita izby obmedzená na maximálne dve dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.

Viac ľudí na kúpaliskách aj vo wellness centrách

Umelé kúpaliská sa od pondelka otvoria v oranžových okresoch na 30 % svojej kapacity a v žltých okresoch na 50 % svojej kapacity. V červených a ružových môžu byť otvorené iba pre maximálne 10 zákazníkov.

Podobné pravidlá budú platiť aj pre wellness centrá, ktoré sa môžu v oranžových okresoch otvoriť na 30 % a v žltých okresoch na 50 % svojej kapacity, v oboch prípadoch pre maximálne 500 zákazníkov. V červených okresoch ostávajú wellness centrá zatvorené a v ružových platí obmedzenie jedna osoba na 15 m2, najviac však 10 zákazníkov.

Fitness centrá môžu byť v žltých okresoch otvorené pre maximálne 30, v oranžových pre maximálne 20, v ružových pre maximálne 15 a v červených pre maximálne 10 zákazníkov alebo s obmedzením jeden zákazník na 25 m2 v ružových a červených okresoch a jeden zákazník na 15 m2 v oranžových a žltých okresoch.

Divadlá na celom Slovensku sa môžu otvoriť, stále platia rôzne obmedzenia

Divadlá sa na základe aktuálnej epidemickej situácie môžu otvoriť na maximálne 50 % vo všetkých slovenských okresoch, stále však platí rôzna horná hranica pre počet divákov v interiéri ako aj v exteriéri. Pre usporiadateľov vo všetkých okresoch platí povinnosti evidovať dva týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka.

Hromadné prehliadky sú v galériách, múzeách a iných výstavných priestoroch zakázané len v troch červených okresoch, v ostatných sú povolené s rôznymi obmedzeniami. V ružovom okrese môže mať hromadná skupina najviac 10 členov, v oranžovom najviac 15 a v žltom najviac 30 členov.

Svadby a kary s väčším množstvom hostí

Rôzne oslavy, večierky, svadobné hostiny či kary sa môžu organizovať za účasti väčšieho množstva ľudí. Uvoľnenie výrazne pocítia najmä v žltých okresoch, kde môže na podobné podujatie prísť do interiéru maximálne 100 osôb a do exteriéru až 250 osôb. V oranžových okresoch môže byť hostí v interiéri maximálne 50 a v exteriéri 100.

V ružových okresoch sú interiéry reštaurácií zatvorené, maximálne 25 hostí sa ale môže stretnúť v iných typoch interiérov (napríklad zorganizovať si oslavu doma) a v exteriéri ich môže byť maximálne 50, v červených okresoch sú podobné podujatia zakázané. Vo všetkých okresoch zároveň pri tomto type podujatí platí taká istá podmienka, akú uvádzame vyššie pri vstupe do akvaparkov.

Zmenia sa aj podmienky na hraniciach

Od pondelka začína platiť aj takzvaný cestovný semafor, ktorý krajiny sveta rozdelí do troch kategórií – na zelené, červené a čierne.

Po príchode zo všetkých týchto krajín bude nariadená povinná 14-dňová domáca karanténa, v prípade zelených krajín ju však bude možné ukončiť prakticky ihneď absolvovaním PCR alebo antigénového testu, pokiaľ bude mať tento negatívny výsledok.

V novom režime pribudnú aj výnimky pre zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, takisto sa zmiernia aj pravidlá pre pendlerov. Tí sa po novom tiež môžu namiesto sedemdňového testu preukázať aj dokladom o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia COVID-19.

Pred návratom z akejkoľvek krajiny bude naďalej potrebné registrovať sa vyplnením formulára ehranica, pri leteckom návrate je potrebné vyplniť letecký formulár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko