Na hlavný obsah

Pandémia ich doma nezavrela. Malá škola na Podpoľaní funguje celý rok

Na dištančnej výučbe bola iba tri týždne.

Pandémia ich doma nezavrela. Malá škola na Podpoľaní funguje celý rok
Žiaci zo základnej školy v obci Látky trávia veľkú časť z vyučovacieho dňa na čerstvom vzduchu. Foto: RTVS

V pondelok (26. 4.) sa vrátili do školských lavíc aj žiaci druhého stupňa základných škôl, ktorý sa viac ako pol roka učili iba na diaľku z domu. V základnej škole na Podpoľaní sa však žiaci učia takmer celý školský rok bez obmedzení.

Malotriedka v rázovitej obci Látky má momentálne dve triedy s 18 žiakmi. Keďže mnohé deti majú tiež vzájomné rodinné väzby a stretávajú sa aj vo voľnom čase, škola si mohla počas pandémie vytvoriť akúsi vlastnú bublinu. So situáciou sa preto obrátili na regionálneho hygienika, ktorý škole vyšiel v ústrety a žiaci sa v nej v čase trvania pandémie mohli učiť prezenčne.

„Na dištančnom vzdelávaní sme boli v podstate iba tri týždne. Zatiaľ sa nikto od nikoho nenakazil, dodržiavame všetky opatrenia, ale hlavne, vzdelávame sa prezenčne, čo je úžasné,“ priblížila riaditeľka ZŠ Látky Alena Vechterová pre regionálny televízny magazín Regina.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

Dištančné vzdelávanie podľa miestnej učiteľky komplikuje prehľad o tom, ako sa jednotliví žiaci do výučby zapájajú. Za problém považuje aj prirodzene rušivé prostredie v domácnosti. „V škole je dieťa sústredené na osobnosť učiteľa, na ostatných spolužiakov, vie s učiteľom pracovať, to je tým najväčším prínosom,“ pochvaľuje si výhody prezenčného vyučovania Jana Kamenská.

Malotriedka v obci Látky je jednou z mála, ktoré na Podpoľaní stále fungujú. Okrem toho, že sa podľa starostu obce Mária Kubiša škole podarilo pandémiu zvládnuť, jej deti sa, navyše, tešia dobrej fyzickej i psychickej kondícii. Deti totiž trávia veľkú časť vyučovania vonku na čerstvom vzduchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny