Na hlavný obsah

Pandemické nemocenské a ošetrovné by mal štát vyplácať aj v máji

Vyššie dávky majú motivovať k dodržiavaniu opatrení.

Pandemické nemocenské a ošetrovné by mal štát vyplácať aj v máji
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Pandemické nemocenské (PN) aj pandemické ošetrovné (OČR) by sa aj v máji mohli vyplácať na úrovni 75 % denného vymeriavacieho základu. Ten predstavuje prakticky 100 % čistej mzdy. Vyplýva to z materiálu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR), o ktorom bude v stredu (5. 5.) rokovať vláda.

Rezort tento návrh predložil, aby zmiernil negatívne vplyvy pretrvávajúcej krízy, aj aby posilnil motiváciu dodržiavať karanténne opatrenia a podporil ľudí, ktorí sú na pandemické nemocenské či ošetrovné odkázaní. Rovnaké zvýšenie bolo v platnosti aj počas apríla.

Nedostanú ho tí, ktorým sa vypláca úrazový príplatok

Na vyšší vymeriavací základ však nebudú mať nárok tí zamestnanci, ktorým sa vypláca aj úrazový príplatok. Keďže ten je vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu, v kombinácii s klasickou výškou nemocenského na úrovni 55 % denného vymeriavacieho základu predstavuje viac ako zvýšené pandemické nemocenské. „Zamestnanec, ktorý sa nakazil ochorením COVID-19 pri výkone svojho zamestnania, teda bude mať aj naďalej nárok na výplatu takto určenej kombinácie dávok – nemocenské a úrazový príplatok – pri dočasnej pracovnej neschopnosti súvisiacej s nariadeným karanténnym opatrením alebo izoláciou,“ dodal rezort.

Ako vyčíslil rezort, zvýšené výdavky Sociálnej poisťovne na dávku pandemické nemocenské sa tak v mesiaci máj odhadujú zhruba na 8,3 milióna eur a na dávku pandemické ošetrovné sa odhadujú na úrovni 1,7 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika