Na hlavný obsah

Pápež sa po odmlke znova osobne stretol s veriacimi

Pripomenul aj výročie atentátu na Jána Pavla II.

Pápež sa po odmlke znova osobne stretol s veriacimi
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František sa v stredu (12. 5.) prvýkrát po šiestich mesiacoch znovu osobne stretol s veriacimi na generálnej audiencii vo Vatikáne. Audiencie s publikom prerušili v októbri minulého roka pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu v Taliansku a odvtedy ich prenášali cez video z Apoštolského paláca, uviedla agentúra AFP. Pápež opätovne vyzval veriacich, aby sa modlili za koniec pandémie covidu.

„Som rád, že sme obnovili tieto osobné stretnutia, pretože, poviem vám, nepáči sa mi hovoriť pred ničím, pred kamerou, nie je to pekné,“ uviedol pápež. Na dnešnej generálnej audiencii, ktorá sa uskutočnila pod šírym nebom na nádvorí vo Vatikáne, bolo asi 300 ľudí. Usadili ich tak, aby sa dodržali spoločenské rozostupy a pred príchodom každému zmerali teplotu. Na rozdiel od pápeža mali veriaci rúška. Pápež si počas audiencie podržal dieťa, podpísal knižky, prijal detské kresby a vyskúšal si darovaný klobúk, uviedla agentúra AFP. Počas prejavu tiež pripomenul, že vo štvrtok uplynie 40 rokov od neúspešného atentátu na Jána Pavla II.

Vďaka zlepšeniu epidemickej situácie v Taliansku sa aktivity v malom cirkevnom štáte postupne obnovujú. V pondelok 3. mája bola obnovená prevádzka záhrad a múzeí, ktoré predstavujú významný zdroj príjmov pre Vatikán. Ľudia sa však na návštevu múzea musia objednať a dbať na rôzne opatrenia. Vedenie stanovilo povinnosť nosiť rúška alebo dodržiavať aspoň metrovú vzdialenosť medzi ľuďmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet