Na hlavný obsah

Pápež vyzval na ukončenie násilia v Jeruzaleme

Izrael odmieta medzinárodný tlak.

Pápež vyzval na ukončenie násilia v Jeruzaleme
Pápež František prichádza na modlenie v Gregoriánskej kaplnke Baziliky sv. Petra. Foto: TASR/AP

Pápež František v nedeľu (9. 5.) vyzval na nájdenie spoločných riešení situácie v Jeruzaleme. Modlí sa, aby prevážila multikultúrna identita mesta. Premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že Izrael odmieta tlaky, aby nerozširoval výstavbu vo východnom Jeruzaleme, uviedla agentúra Reuters. Na zastavenie útoku na Palestínčanov vyzval Izrael Jordánsko, ktoré je správcom moslimských a kresťanských náboženských miest v Jeruzaleme.

„Vyzývam všetkých k nájdeniu spoločných riešení, aby bola zachovaná multináboženská a multikultúrna identita svätého mesta (Jeruzalema) a aby prevážilo bratstvo,“ uviedol pápež František. Podľa neho je nevyhnutné zastaviť strety, pretože „násilie plodí ďalšie násilie“.

„Pevne odmietame tlaky, aby sme nestavali v Jeruzaleme,“ uviedol izraelský premiér Netanjahu, ktorý vedie kabinet v demisii. Netanjahu povedal, že celý Jeruzalem je hlavné mesto Izraela, ktoré má teda právo stavať na celom jeho území. „Nedopustíme, aby ktokoľvek narúšal pokoj v Jeruzaleme,“ dodal.

Jordánsko, ktoré je správcom islamských a kresťanských miest, dnes vyzvalo Izrael, aby ustal s útokmi na veriacich pri mešite Al-Aksá a rešpektoval medzinárodné právo. Znepokojenie nad vývojom udalostí v Jeruzaleme vyjadrili v sobotu arabské štáty, Európska Únia, USA či Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet