Na hlavný obsah

Paríž tlačí na USA. Bezpečnostnej rade OSN predložil rezolúciu o prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi

Francúzsko ju pripravilo spolu s Egyptom a Jordánskom.

Paríž tlačí na USA. Bezpečnostnej rade OSN predložil rezolúciu o prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsko v utorok (19. 5.) navrhlo Bezpečnostnej rade (BR) OSN, ktorej spoločné vyhlásenie požadujúce zastavenie izraelsko-palestínskych násilností a ochranu civilistov už ôsmy deň blokujú Spojené štáty, aby prijala rezolúciu o konflikte Izraela s Palestínčanmi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Francúzsko predložilo rezolúciu o prímerí medzi židovským štátom a Palestínčanmi na pôde BR OSN v spolupráci s Egyptom a Jordánskom, uviedla v utorok neskoro večer tamojšia prezidentská kancelária. Trojica krajín sa na nej dohodla počas videokonferencie, na ktorej spolu rokovali jordánsky kráľ Abdalláh II. a prezidenti Egypta a Francúzska – Abdal Fattáh Sísí a Emmanuel Macron.

„Celkovo tri krajiny sa zhodli na troch jednoduchých zásadách – streľba musí prestať, nastal čas na prímerie, BR OSN musí prevziať túto záležitosť a tiež sme vyzvali na hlasovanie o rezolúcii na túto tému,“ citovala z vyhlásenia Macronovho úradu agentúra Reuters.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün novinárom povedal, že jeho tím si vypočul návrh Francúzska a „Čína jednoznačne podporuje“ snahy o ukončenie krízy a zaistenie mieru na Blízkom východe. Text vyhlásenia BR OSN, ktorý v pondelok (17. 5.) už tretíkrát v priebehu týždňa zablokovali USA, vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet