Na hlavný obsah

Parlament bude rokovať zrýchlene o novele štátneho rozpočtu

Zvýšiť sa má aj plánovaný schodok rozpočtu.

Parlament bude rokovať zrýchlene o novele štátneho rozpočtu
Na snímke poslanci NR SR. Foto: TASR

Celkové výdavky štátneho rozpočtu majú byť tento rok vyššie o 3,389 miliardy eur. Namiesto pôvodne plánovaných 23,9 miliardy eur by tak mali dosiahnuť 27,3 miliardy eur. Vyplýva to z novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Plénum parlamentu vo štvrtok (27. 5.) schválilo k tomuto návrhu skrátené legislatívne konanie. Zrýchlený režim podporilo 77 zo 137 prítomných poslancov.

Zvýšiť sa má aj plánovaný schodok rozpočtu z necelých 8,1 miliardy eur na vyše 11,4 miliardy eur. V návrhu sa zvyšuje rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 o 2,404 miliardy eur. Na krytie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu vyčleňuje rezort financií dodatočných 984 miliónov eur.

Účelom návrhu zákona je podľa návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie prijať nevyhnutné úpravy v súvislosti s aktuálnou situáciou a riešiť krytie opatrení na boj s pandémiou. Ide predovšetkým o nákup vakcín, liekov, zdravotníckych pomôcok, ako aj zabezpečenie financovania schválených a pripravovaných schém pomoci podnikateľskému prostrediu a občanom. Zrýchlený režim odôvodnila vláda tým, že štátu hrozia značné hospodárske škody.

Nepodporu zrýchleného režimu k zmene štátneho rozpočtu zo strany SaS avizoval pred časom líder koaličnej strany a minister hospodárstva Richard Sulík. Skonštatoval, že SaS je strana rozpočtovej zodpovednosti. Pripustil, že sa môže zvyšovať rozpočet, ale menej, ako sa navrhuje. Skrátené legislatívne konanie kritizovala aj opozícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika