Na hlavný obsah

Pätica afrických krajín chce vedieť, koľko slonov žije na ich území. Zapoja aj lietadlá

Pôjde vôbec o prvé letecké sčítanie slonov v oblasti.

Pätica afrických krajín chce vedieť, koľko slonov žije na ich území. Zapoja aj lietadlá
Na snímke slony v Krugerovom národnom parku v Juhoafrickej republike. Foto: SITA/AP

Päť krajín, ktoré ležia v južnej Afrike, plánuje v budúcom roku začať úplne prvé letecké sčítanie slonov v oblasti väčšej ako Kalifornia (takmer 424 000 km štvorcových, rozloha Slovenska je 49 035 km štvorcových), kde žije viac ako polovica všetkých slonov afrických na svete. Cieľom operácie je získať presnejší prehľad o ich počte, informoval spravodajský server Bloomberg.

Prieskum sa uskutoční v cezhraničnej chránenej oblasti Kavango – Zambezi známej ako Kaza, ktorá zahŕňa okrem iného aj oblasť delty rieky Okavango v Botswane a Viktóriine vodopády ležiace medzi Zimbabwe a Zambiou. Do sčítania sa zapoja tiež Namíbia a Angola.

„Keď nemáme presné dáta, správa tejto oblasti je ako lov rýb potme,“ povedal výkonný riaditeľ oblasti Kaza Nyambe Nyambe. „Potrebujeme údaje a informácie o rozmiestnení slonov, ich počte a ich migračných cestách,“ dodal. Sčítanie slonov bude stáť asi štyri milióny dolárov (takmer 3,3 milióna eur).

V tejto oblasti žije asi 220 000 slonov, prevažne v Botswane a Zimbabwe, a tieto krajiny musia riešiť viacero problémov, ktoré s tým súvisia. Kým v iných častiach Afriky sú slony ohrozené, v južnej Afrike ich počty v posledných desaťročiach stúpli. To vedie k niekedy fatálnym stretom s farmármi, ktorých plodiny slonie stáda decimujú. Slony tiež ničia a poškodzujú stromy, ktoré potrebujú iné živočíšne druhy na prežitie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet