Na hlavný obsah

Petíciu proti prechodu Múzea SNP pod rezort obrany podpísalo viac ako 5 000 ľudí

Medzi podpísanými sú profesori histórie i bývalý riaditeľ.

Petíciu proti prechodu Múzea SNP pod rezort obrany podpísalo viac ako 5 000 ľudí
Na snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici 25. mája 2021. Foto: TASR

Prevod Múzea Slovenského národného povstania (Múzeum SNP) v Banskej Bystrici spod ministerstva kultúry pod rezort obrany vyvolal ostrú diskusiu. Rozhodnutie padlo bez súhlasu Múzejnej a galerijnej rady, hoci ministerstvá tvrdili, že s prevodom súhlasila. Petíciu proti avizovanej zmene zriaďovateľa podpísalo viac ako 5 000 ľudí. Na utorkovej (25. 5.) tlačovej besede o tom informovali zástupcovia múzea.

„Podpísali ju tiež skoro všetci profesori, ktorí pôsobia na katedrách dejín slovenských univerzít. Z politickej sféry napríklad Peter Weiss či Pavol Demeš,“ uviedol riaditeľ múzea Stanislav Mičev.

Petíciu chce vedenie múzea už v najbližších dňoch zaslať ministerke kultúry, ministrovi obrany, všetkým trom najvyšším ústavným činiteľom a tiež všetkým poslancom. „Okrem fašistov v parlamente, tým to posielať nebudeme,“ podotkol Mičev.  Podľa riaditeľa ide o silný hlas ľudí, ktorí čosi vo svojich odboroch znamenajú. „Ak sa nebude rešpektovať hlas odbornej verejnosti, tak rozhodnutie našich nadriadených nebudeme chápať ako demokratické,“ zdôraznil. „Bol by som rád, keby pani ministerka kultúry predstavila tých odborníkov, ktorí ju k takémuto kroku doviedli,“ dodal.

Podpora v zahraničí

Múzeum SNP zrealizovalo online petíciu „za zachovanie Múzea SNP v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry SR“, ktorú od 7. do 25. mája podpísalo celkovo 5 045 ľudí. Medzi podpísanými sú aj významné osobnosti politického, spoločenského a kultúrneho života na Slovensku, ale aj v zahraničí. Múzeum má rovnako podporu Banskobystrického samosprávneho kraja, mesta Banská Bystrica, Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Zväzu múzeí na Slovensku a partnerských múzeí v zahraničí.

K osobnostiam sa pridal aj bývalý riaditeľ Múzea SNP a historik Ján Stanislav, ktorý vo svojom stanovisku objasnil, prečo Múzeum SNP prekračuje prizmu vojenského múzea. „Podriadením pod Vojenský historický ústav by sa Múzeum SNP zmenilo iba na regionálnu vojenskú okrajovú inštitúciu odsúdenú zapodievať sa iba uzučkým výskumom vojenských dejín. To by určite veľmi negatívne zredukovalo špecifikáciu múzea, ktoré v zmysle platného štatútu doteraz reflektuje múzejnými prostriedkami, výskumom a edičnou činnosťou zlomové udalosti polovice 20. storočia tak, aby nehrozila strata historickej pamäte pre generácie 21. storočia na reálne prežité dejiny aj z aspektu dokumentácie a prezentácie štátnych, vojenských a politických tradícií rezistencie a SNP ako súčasti druhej svetovej vojny,“ uviedol historik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko