Na hlavný obsah

Plátno od Picassa vydražili za viac ako 100 miliónov dolárov

Aukčná sieň ho odhadla na polovicu konečnej ceny.

Plátno od Picassa vydražili za viac ako 100 miliónov dolárov
Zamestnanci držia obraz Pabla Picassa z roku 1932 s názvom "Žena sediaca pri okne (Marie-Thérse)" v miestnosti aukčnej spoločnosti Christie's v Londýne 22. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Obraz Pabla Picassa s názvom Žena sediaca pri okne sa na aukcii v New Yorku predal za 103, 4 miliónov dolárov. S prekonaním magickej hranice 100 miliónov dolárov pritom aukčná sieň Christie’s vopred nepočítala, pretože cenu odhadla na 55 miliónov dolárov. Maľba z roku 1932, na ktorej Picasso stvárnil svoju vtedajšiu múzu a milenku Máriu-Thérese Walterovú, je už jeho piatym obrazom, ktorý sa vydražil za sumu vyššiu ako 100 miliónov dolárov, uviedol server BBC.

Na štvrtkovej (13. 5.) aukcii sa o Picassov obraz strhol veľký boj, ktorý trval 19 minút. Nakoniec sa prihadzovanie zastavilo na hodnote 90 miliónov dolárov, do celkovej ceny sa potom premietla aukčná prirážka a ďalšie poplatky.

Vysoká cena je dobrým znamením

Zobraziť článok

Odborníci na trh s umením považujú vysokú cenu obrazu za dobré znamenie, ktoré vypovedá o tom, že sa zberatelia po ročnej neistote spojenej s pandémiou neboja investovať značné sumy. „Signalizuje to návrat do normálu a je to správa, že trh s umením už zase štandardne funguje,“ uviedla zástupkyňa aukčnej siene Bonnie Brennanová.

Picasso patrí k umelcom, ktorých diela v aukciách často dosahujú astronomické ceny. Spolu s Jacksonom Pollockom, Vicentom van Goghom a Francisom Baconom patrí Picasso do elitnej skupiny maliarov, ktorých obrazy už niekoľkokrát presiahli predajnú cenu 100 miliónov dolárov. Najdrahším Picassovým obrazom v aukcii sa stala v roku 2015 maľba Alžírskej ženy, za ktorú kupec zaplatil skoro 180 miliónov dolárov.

Suma 100 miliónov dolárov nebola na aukciách umenia prekonaná dva roky, naposledy sa tak stalo v roku 2019, keď sa v New Yorku predal obraz Claudea Moneta Meules (Kopy sena) za 110, 7 miliónov dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet