Na hlavný obsah

Po 11 dňoch začalo platiť prímerie medzi Izraelom a Hamasom. V Gaze prepukli oslavy

Egypt vysiela delegácie, ktoré majú na prímerie dohliadnuť.

Po 11 dňoch začalo platiť prímerie medzi Izraelom a Hamasom. V Gaze prepukli oslavy
Na snímke ľudia mávajú palestínskou a vlajkou Hamasu v Gaze. Foto: SITA/AP

Od 02.00 h miestneho času (01.00 h SELČ) platí pokoj zbraní medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý má po 11 dňoch ukončiť najhoršie boje od poslednej vojny v roku 2014. Podľa agentúry AP boli v pásme Gazy vidieť pouličné oslavy. Otázkou zostáva, ako dlho pokoj vydrží.

Palestínske raketové útoky na Izrael podľa agentúry Reuters pokračovali aj tesne pred očakávaným začiatkom účinnosti prímeria, zatiaľ čo Izrael vykonal ešte najmenej jeden nálet. Židovský štát informáciu o načasovaní pokoja zbraní oficiálne nepotvrdil, čas spomínaný Hamasom a viacerými médiami vrátane egyptskej štátnej televízie však vo štvrtok (20. 5.) večer anonymne potvrdil aj člen izraelského kabinetu.

V uliciach Gazy s druhou hodinou rannou vypukli pouličné oslavy, pri ktorých niektorí ľudia kričali „Alláhu akbar“ (v arabčine Boh je veľký), mnohí podľa AP pálili zo zbraní do vzduchu. Z ampliónov mešít zaznievali slová o víťazstve odporu proti okupácii, uvádza Reuters.

Izraelské bombardovanie v uplynulých dňoch v Gaze spôsobilo obrovské škody, pričom miestni zdravotníci hlásia 232 mŕtvych a ďalších vyše 1 900 zranených. Raketové útoky palestínskych radikálov si v Izraeli vyžiadali 12 obetí a ochromili život v židovskom štáte. Podľa AP posledné kolo bojov, ktoré sa začalo 10. mája, sa skončilo rovnako ako tie predchádzajúce – bez jasného víťaza.

Denník The New York Times napísal, že ľudia na oboch stranách v noci na piatok 21. mája nervózne sledovali, čo nový zvrat v konflikte prinesie. „Dejiny izraelsko-palestínskych bojov sú plné dohôd, ktoré nedokázali vyriešiť základné nezhody,“ píšu noviny.

Obe strany uviedli, že sú pripravené odpovedať na akékoľvek porušenie nového prímeria. Egypt, ktorý dohodu sprostredkoval, ohlásil vyslanie dvoch delegácií, ktoré budú dohliadať na jej dodržiavanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet