Na hlavný obsah

Počet zadržaných utečencov v EÚ oproti vlaňajšku stúpol

V apríli sa ich počet zvýšil o viac ako 7 800.

Počet zadržaných utečencov v EÚ oproti vlaňajšku stúpol
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet utečencov, ktorí za prvé štyri mesiace tohto roka nelegálne prekročili vonkajšie hranice Európskej únie, dosiahol 36 100. Je to asi o tretinu viac ako za rovnaké obdobie vlani, keď migrácia pre cestovné obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu klesla. Informovala o tom Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex.

Len za apríl dosiahol počet nelegálnych prechodov hraníc viac ako 7 800, čo je štvornásobný nárast oproti aprílu minulého roka, keď zaznamenali rekordne nízky počet pokusov o cezhraničný prechod. Na španielske Kanárske ostrovy v apríli prišlo viac ako 1 000 nelegálnych migrantov, čo je trojnásobok ich počtu z apríla 2020. Najviac utečencov pochádzalo z krajín subsaharskej Afriky.

V centrálnom Stredozemí sa počet utečencov v apríli zvýšil na takmer 1 550 v porovnaní s vlaňajškom. Od januára do apríla tohto roka celkový počet nelegálne zadržaných migrantov v tejto oblasti dosiahol 11 600, čo je medziročne viac ako dvojnásobok. Túto migračnú cestu najčastejšie využívali obyvatelia Tuniska a Pobrežia Slonoviny.

V západnom Stredomorí tento rok od januára do apríla zadržali celkovo 3 200 nelegálnych utečencov, čo je len asi o päť percent viac ako v minulom roku. Traja zo štyroch migrantov využívajúcich túto cestu boli obyvatelia Alžírska a väčšinu zo zvyšných tvorili Maročania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet