Na hlavný obsah

Poliaci chcú vyšetrovať pristátie lietadla v Minsku. Opoziční aktivisti žiadajú o pomoc

Niektorí sa obávajú o život.

Poliaci chcú vyšetrovať pristátie lietadla v Minsku. Opoziční aktivisti žiadajú o pomoc
Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Prataševič v Minsku. Foto: TASR/AP

Poľský generálny prokurátor nariadil vyšetrovanie vynúteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry. Predmetné lietadlo bolo registrované v Poľsku, a tak sa tamojšie úrady domnievajú, že prípad spadá pod poľskú jurisdikciu.

Očakávajú rýchlu reakciu Únie

Poľská vláda sa podľa súkromného rádia RMF chystá nariadiť aerolinkám LOT, aby pri svojich rokoch mávali bieloruský vzdušný priestor. Podľa hovorcu LOT žiadne rozhodnutie ešte nepadlo, ale spoločnosť zvažuje zmenu leteckých trás.

Niektorí lídri členských krajín EÚ označili vynútené pristátie lietadla v Minsku za únos, poznamenal Reuters. „Očakávame, že reakcia Európskej únie bude veľmi silná a okamžitá,“ povedal námestník ministra zahraničia Pawel Jablonský.

Vyhrážky a SOS

„Dostal som už vyše tisíc vyhrážok, že budem ďalší, koho režim dostane do Bieloruska,“ vyhlásil v pondelok (24. 5.) Pratasevičov spolupracovník a spoluzakladateľ opozičného spravodajského portálu Nexta Scjapan Pucila. „Spomeňme si na Lukašenkov výrok, že občas nie je na právo čas,“ dodal podľa televízie TVN 24. Pucila pripustil, že sa obáva o život, ale „musíme pokračovať v boji, pretože chceme mať slobodnú a nezávislú krajinu“. Bielorusko teraz podľa aktivistu zažíva najhoršie represie od dosiahnutia nezávislosti.

„Voláme SOS, voláme o pomoc. Žiadame o podporu, o reálnu podporu od Európskej únie,“ zdôraznila ďalšia opozičná aktivistka Jana Šostaková s tým, že sa obáva o životy ľudí uväznených v Bielorusku. „Nesmieme mlčať! Nič iné ako krik nám neostáva,“ vyhlásila a spustila krik trvajúci minútu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet