Na hlavný obsah

Polícia chcela zadržať bývalého šéfa NAKA Zuriana, čelí obvineniu pre viac činov

Nachádza sa v zahraničí, odkiaľ sa plánuje vrátiť.

Polícia chcela zadržať bývalého šéfa NAKA Zuriana, čelí obvineniu pre viac činov
Na snímke bývalý šéf NAKA Branislav Zurian. Foto: TASR

Policajná inšpekcia obvinila bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana. Policajti od piatkového (21. 5.) rána vykonávali domovú prehliadku v jeho popradskom byte, kde ho chceli aj zadržať. To sa im ale nepodarilo, pretože je v zahraničí.

Zurian pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko povedal, že nevie, prečo policajti prehľadávali jeho byt. „Ja neviem dôvod domovej prehliadky. Vyšetrovateľ mi to odmietol povedať, čiže neviem ten dôvod.“ Inšpekcia raziu urobila aj v jeho služobnom byte v Bratislave.

Obvinený je z viacerých trestných činov

Na poste šéfa elitných policajtov skončil na vlastnú žiadosť iba v sobotu (15. 5.), dnes už čelí viacerým obvineniam. Prípady rieši inšpekcia a dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave. „Môžem potvrdiť, že dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a uvedenej osobe dnes bolo vznesené obvinenie pre viac trestných činov,“ potvrdil hovorca prokuratúry Matej Izakovič.

Kde konkrétne sa v súčasnosti bývalý šéf NAKA nachádza, neprezradil. Rádiožurnálu povedal, že s vyšetrovateľom komunikuje a na Slovensko sa vraj určite vráti. „Včera som vyšetrovateľovi povedal, že čakám na PCR test. Som objednaný a akonáhle budem mať výsledok PCR testu, tak sa vrátim na Slovensko – do demokratickej krajiny, podľa niektorých politikov.“ Po príchode sa dostaví pred vyšetrovateľa. „Keď ste nevinný, nemáte sa čoho báť, báť by sa mali iný,“ dodal. Policajný prezident Peter Kovařík ani inšpekcia sa k prípadu vyjadrovať nechcú.

Zurian na vlastnú žiadosť skončil vo funkcii, požiadal aj o ukončenie služobného pomeru v Policajnom zbore SR k 15. máju. NAKA šéfoval od mája 2019, do funkcie ho ustanovil vtedajší policajný prezident Milan Lučanský.

Pred niekoľkými mesiacmi podal trestné oznámenie na bývalého námestníka SIS Borisa Beňu za trestný čin krivého obvinenia a krivej výpovede. Beňa, ktorý je obvinený za prečiny ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, a spolupracuje s políciou, spomenul Zuriana v jednej zo svojich výpovedí. Vyšetrovateľovi povedal, že Zurian ho kedysi na schôdzke informoval o tom, že NAKA odpočúva bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Beňa to potom hlásil Makóovi, čo Zurian netušil.

Inšpekcia rezortu vnútra v piatok podľa Denníka N zadržala aj šéfa operatívy NAKA Jána Kaľavského.

SaS je z diania znepokojená, Saková hovorí o šialenstve

Koaličná strana SaS v tejto súvislosti vyjadrila znepokojenie nad dianím v mocenských zložkách štátu. Orgány činné v trestnom konaní musia podľa strany preukázateľne dokázať, že je Zurianove obvinenie opodstatnené. „Tento boj o spravodlivosť a o pravdu je však momentálne bojom o prinavrátenie dôvery v právny štát,“ uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik. „Hĺbku rozvratu zložiek, ktoré majú chrániť našu ústavu a právny štát, považujeme za potvrdenie najhorších obáv, o ktorých hovoríme mnoho rokov,“ dodal.

Bývalá ministerka vnútra a súčasná poslankyňa za stranu Hlas-SD Denisa Saková súčasné dianie nepovažuje za očisťovanie krajiny, ale za „jakobínsku dobu, kde dochádza k boju silových zložiek a vybavovaniu si účtov navzájom“. Prvotná ambícia sa podľa nej vymkla spod kontroly a „stíhaní sú ľudia, ktorí si zaslúžia za svoju celoživotnú prácu rešpekt a úctu celej krajiny“. Napísala to na sociálnej sieti s tým, že Zuriana pozná ako čestného a mimoriadne schopného policajta a pýta sa, kedy toto šialenstvo skončí.

Kollár: Platí prezumpcia neviny

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár považuje postup polície a inšpekcie ministerstva vnútra pri obvineniach Zuriana za korektný. Podčiarkol, že platí prezumpcia neviny a obvinenia treba prešetriť. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) rovnako považuje za podstatné, aby sa takéto trestné činy riadne vyšetrili a aby verejnosť verila v orgány činné v trestnom konaní. Uviedli to na piatkovej tlačovej konferencii po návšteve Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Žiline.

„Ak NAKA vedela, že ho bude obviňovať, myslím si, že bolo korektné sa s ním dohodnúť, aby ho nebrali rovno z kancelárie,“ povedal Kollár v súvislosti s tým, že Zurian len nedávno skončil vo funkcii. Považuje za korektné nebrať čelných predstaviteľov polície, ktorí by mali dohliadať nad zákonnosťou, priamo z úradov vykopávaním dverí na kanceláriách. „Toto nie sú zločinci, ktorí by ohrozovali spoločnosť, ktorí by vykonávali násilnú trestnú činnosť. Ku každému treba pristupovať individuálne, nerobiť z toho teátra,“ poznamenal.

Zdôraznil, že platí prezumpcia neviny a nemožno sa teraz baviť o tom, že exšéf NAKA je zločinec. „Má možnosť sa obhájiť,“ podotkol Kollár s tým, že ak situácia bude dôkazne silná, ani Zuriana neminie spravodlivý trest. „Pokiaľ situácia nebude silná, bude oslobodený a bude sa mu treba ospravedlniť,“ dodal.

Kolíková: Dôležité je, aby sa veci objasnili

Kolíková pripustila, že aj tieto udalosti môžu prispievať k narušeniu dôvery v justíciu či orgány činné v trestnom konaní. „Samozrejme, že to znižuje dôveryhodnosť celej justície a s tým sa nedá nič robiť. Potrebné je, aby trestné činy, pri ktorých je takéto podozrenie či obvinenie, boli dôsledne vyšetrené, a to čo najskôr,“ povedala.

Najhoršie podľa nej bude, ak sa konania skončia a verejnosť neuverí, že sa spravilo všetko pre to, aby sa potenciálny páchateľ trestného činu dostal pred súd a bol odsúdený. „Akokoľvek nech sa vyvinú obvinenia, dôležité je, aby sme uverili, že zafungovali orgány činné v trestnom konaní vrátane prokurátorov a sudcov, veci sa objasnili a na základe toho daná osoba bola oslobodená alebo odsúdená,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko