Na hlavný obsah

Politici môžu dostať stopku na obchodovanie so štátom

Nadácia Zastavme korupciu v tom vidí riziko.

Politici môžu dostať stopku na obchodovanie so štátom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) v stredu (12. 5.) predložil do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o verejnom obstarávaní. Podľa nej by politici, ale napríklad aj sudcovia, nemali obchodovať so štátom.

Holý si od novely sľubuje väčšiu transparentnosť a zníženie byrokracie. Po predchádzajúcej kritike pristúpil k určitým kompromisom, posvietiť si chce aj na verejných funkcionárov. Štát nebude môcť obchodovať s firmami, v ktorých figurujú mená členov vlády, sudcov, prokurátorov či primátorov. „Navrhovaná úprava obmedzuje možnosť vymenovaných verejných funkcionárov a iných vysokých štátnych úradníkov, ktorí sú konečnými užívateľmi hospodárskych subjektov, získavať prostredníctvom verejného obstarávania kontrakty,“ píše sa v dôvodovej správe.

Systémová chyba?

Odstrániť by to malo riziko konfliktu záujmov a ovplyvňovanie verejného obstarávania. Súčasný zákon umožňuje politikom byť spoločníkmi firiem a zarábať tak aj na zákazkách so štátom. Poslanec Milan Vetrák (OĽANO) v tom tiež vidí systémovú chybu. Jeho hnutie uvažuje o podobnej stopke, o ich návrhu sa zatiaľ len diskutuje. Chceli by ho predstaviť ku koncu roka.

„Mojou snahou bude vylepšiť tento systém tak, aby sme teda buď rozhodli, že bude zakázané byť spoločníkom v takejto obchodnej spoločnosti, alebo bude dovolené byť spoločníkom, ale bude zakázané v čase, ak verejný funkcionár je v takejto spoločnosti, zarábať na zákazkách so štátom,“ povedal Vetrák pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Poslanec Boris Susko (Smer-SD) hovorí, že súčasný zákon je nastavený dobre a jeho zmena je otázkou diskusie. „Na druhej strane sa treba pozerať na to, že či to, čo je právne v poriadku, je v poriadku aj politicky a morálne,“ dodal.

Riziko obchádzania zákonov

Treba sa dohodnúť, či verejní funkcionári môžu byť spoločníkmi vo firmách, alebo nie, myslí si ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Priznala, že sama je spoločníčkou v jednej firme, ktorá však so štátom nemá žiadne kontrakty.

Iný názor zastáva Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. „Je oveľa lepšie, aby sme transparentne vedeli, že daný politik má k firme nejaký vzťah a vedeli tak odkontrolovať, či podmienky, za akých obchoduje so štátom, sú pre štát výhodné,“ uviedla. Inak sa môže podľa nej stať, že tí, ktorí chcú zákony obchádzať, prípadne tunelovať štátny rozpočet, budú firmy prepisovať napríklad na biele kone.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko