Na hlavný obsah

Poľská vláda pripravuje vakcinačnú lotériu, nie je jediná

S podobným nápadom prišli aj inde.

Poľská vláda pripravuje vakcinačnú lotériu, nie je jediná
Starší obyvatelia čakajú na prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech počas očkovania v hromadnom očkovacom centre v priestoroch športovej arény Ryogoku Kokugikan v Tokiu 24. mája 2021. Foto: TASR/AP

Poľská vláda chce zaočkovaných motivovať lotériou. Pripravuje ju pre tých, ktorí sa už svoju vakcínu proti covidu dostali, alebo sa na očkovanie aspoň zaregistrovali. V utorok (25. 5.) o podrobnostiach lotérie informoval šéf kancelárie premiéra Mateusza Morawieckého Michal Dworczyk.

Podľa ministra zdravotníctva Adama Niedzielského záujem o očkovanie v Poľsku klesá a krajina sa čoskoro dostane do situácie, keď ľudia nebudú čakať na vakcíny, ale vakcíny na ľudí.

„Dostávame sa do bodu, keď sa mení prístup k očkovaniu: doteraz tí občania, ktorí sa chceli zaočkovať, veľmi aktívne hľadali takúto možnosť, ale táto skupina osôb sa pomaly vyčerpáva a záujemcov je stále menej,“ cituje Niedzielského portál onet.pl. Poľské médiá pred časom s odvolaním sa na štatistiky Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) informovali, že pokiaľ ide o zaočkovanosť najstarších, teda najohrozenejších skupín obyvateľstva, je situácia v Poľsku jednou z najhorších v Európskej únii.

V hre budú elektrické kolobežky, auto aj hotovosť

Poľská vláda od júla spustí lotériu, v ktorej budú môcť ľudia vyhrať menšie peňažné sumy, poukážky na palivo a poistenie alebo elektrické kolobežky. V hlavnom losovaní sa potom bude hrať o dvakrát milión zlotých a auto s hybridným pohonom. Vláda na túto hru vyčlenila viac ako 140 miliónov zlotých, čo predstavuje o niečo viac ako 31 miliónov eur. „Je to veľa, ale sú to peniaze určené na to, aby sme si čo najrýchlejšie poradili s pandémiou,“ pripustil šéf premiérovej kancelárie.

Prvých 500 poľských obcí, kde bude zaočkovaných aspoň 75 percent obyvateľov, dostane 100 000 zlotých (cca 22 300 000 eur), ktoré ich vedenie bude môcť využiť, ako bude chcieť. Obec s najvyššou zaočkovanosťou v celom Poľsku potom dostane navyše dva milióny zlotých (cca 446 000 eur).

Veľká lotéria s miliónmi dolárov

Nápad podporiť záujem o očkovanie vakcinačnou lotériou mali aj v USA. Začiatkom mája oznámil spustenie lotérie guvernér štátu Ohio Mike DeWine. Lotéria má príznačný názov – „Ohio Vax-a-Million“, ktorý hovorí o vakcíne za milión.

V hre je päťkrát jeden milión pre dospelých účastníkov a päť plnohodnotných štipendií na verejné vysoké školy pre tínedžerov, ktorí sa nechajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Výhercov budú žrebovať päť týždňov po sebe. Každú stredu, so začiatkom už tú najbližšiu (26. 5.), štát spozná jedného nového milionára. Peniaze na odmenu Ohio vyplatí z fondov na pomoc v boji proti pandémii. Lotéria o štipendiá, ktorá bude prebiehať súbežne, bude určená pre zaočkovaných vo veku 12 až 17 rokov, ktorí už v USA môžu byť zaočkovaní vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Oznam o lotérii mal medzi obyvateľmi štátu úspech. Týždeň po guvernérovom prejave zaznamenali zdravotnícke úrady v štáte zvýšený počet ľudí, ktorí dostali prvú dávku vakcíny. Prvú dávku dostalo medzi 13. až 18. májom až 113 000 ľudí, čo bol 53 % nárast v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Televízna stanica CBS uviedla, že v záujem o vakcíny zaznamenali v štáte medzi všetkými vekovými kategóriami.

Peniaze na ruku alebo lístky do ZOO

New York sa, naopak, vybral cestou miernych stimulov, ktoré budú drobnou odmenou pre každého, kto príde na očkovanie. „Pre každého, kto sa ešte nenechal zaočkovať: teraz je ten čas. Chceme vám to uľahčiť a chceme, aby to bolo zábavné a chceme vám dať odmenu,“ vyhlásil starosta mesta Bill de Blasio. Odmenou pre zaočkovaných sú lístky do ZOO, botanickej záhrady, akvária a na ďalšie metské atrakcie. Rôzne odmeny pre obyvateľov mesta pripravili aj miestne prevádzky, ktoré po preukázaní sa o vakcinácii ponúkajú napríklad hranolky zdarma.

Ešte začiatkom mája oznámilo Srbsko, ako prvá krajina vôbec, peňažné odmeny pre tých, ktorí sa dajú zaočkovať. Finančnú odmenu v hodnote cca 25 eur prisľúbila krajina každému svojmu občanovi, ktorí sa nechá zaočkovať pred koncom mája. Aktuálne dostalo v Srbsku aspoň prvú dávku vakcíny 35,4 % obyvateľov.

Peniaze sa neskôr rozhodli rozdávať aj viaceré štáty v rámci USA. Maryland sľúbil svojim štátnym zamestnancom, ktorí sa nechajú zaočkovať 100 dolárov, Detroit zas ponúka 50 dolárové kreditné karty tým, ktorí niekoho dovezú na očkovanie. Finančné bonusy svojim zamestnancom ponúkajú v USA aj viaceré veľké firmy, medzi nimi napríklad Amazon.

Slovensko zatiaľ oznámilo jediný bonus – očkovanie pre sprievod seniora. Táto výhoda ale otvorením čakárne pre všetkých stratila svoj význam, keďže mladší ľudia sa už môžu dostať na očkovanie aj bez toho, aby sprevádzali seniora. Viaceré príklady zo sveta hovoria o tom, že najdôležitejším nástrojom pre zvýšenie zaočkovanosti v čase, keď už vakcínu dostali všetci, ktorí pre ňu boli silno rozhodnutí a chceli ju, je dostať očkovanie čo najbližšie k ľuďom a čo najviac im ho spríjemniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet