Na hlavný obsah

Poľské zákony porušujú právo Únie, tvrdí generálny advokát Európskeho súdneho dvora

Rozhodnutie súdu by malo byť známe do niekoľkých mesiacov.

Poľské zákony porušujú právo Únie, tvrdí generálny advokát Európskeho súdneho dvora
Podporovatelia nezávislosti súdnictva, ktorí držia transparent s nápisom "Ďakujeme", sa zišli pred najvyšším súdom vo Varšave vo štvrtok 30. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) by mal rozhodnúť o tom, že poľská právna úprava týkajúca sa disciplinárneho režimu pre sudcov najvyššieho súdu je v rozpore s právom Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok (6. 5.) generálny advokát Súdneho dvora EÚ Evgeni Tančev. Pre súd nie je právny názor generálneho advokáta záväzný, často však k nemu pri svojom rozhodovaní prihliada.

Európska komisia sa predvlani obrátila na súd v Luxemburgu pre činnosť disciplinárnej komory poľského najvyššieho súdu, o ktorej nestrannosti Brusel pochybuje. O zložení komory rozhoduje v Poľsku sudcovská rada, ktorej členov prevažne volí parlament v súčasnosti ovládaný vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Poľský najvyšší súd už predvlani rozhodol, že sudcovská rada nie je nezávislá, a spochybnil tým aj personálne obsadenie a právomoci komory.

Súd už vlani vydal predbežné opatrenie, ktorým nariadil až do rozhodnutia prípadu činnosť komory pozastaviť.

Advokát súdu odporučil rozhodnúť o nezákonnosti poľskej úpravy

Generálny advokát Evgeni Tančev vo štvrtok odporučil, aby súd rozhodol o nezákonnosti poľskej úpravy. Podľa jeho názoru „disciplinárne konanie by sa malo s určitým sudcom začať z dôvodu najvážnejších služobných previnení, nie z dôvodu obsahu súdnych rozhodnutí“, ako umožňuje poľský systém. Ak existuje možnosť, že by bol sudca trestaný za svoje rozhodnutia, má to podľa Tančeva „odrádzajúci účinok“ na jeho prácu, čím je spochybnená nezávislosť súčasných i budúcich sudcov.

Konečný verdikt Súdneho dvora EÚ možno očakávať do niekoľkých mesiacov.

Pochybnosti vzbudzuje celá poľská reforma justície

Disciplinárna komora sa stala súčasťou širšieho sporu o reformu poľskej justície, ktorá podľa EK podkopáva nezávislosť poľského súdnictva. Sudcovia Únie prípady spojené s reformou posudzovali už niekoľkokrát. Predvlani napríklad dospeli k záveru, že zákon znižujúci dôchodkový vek poľských sudcov je v rozpore s európskym právom. Rovnako zhodnotili aj normu, ktorá poľskej vláde umožňuje zasahovať do zloženia najvyššieho súdu.

Podľa kritikov sa poľská konzervatívne nacionalistická vládna strana Právo a Spravodlivosť (PiS) snaží obmedziť nezávislosť súdov a získať nad nimi kontrolu. Vláda reformu vysvetľuje ako snahu zefektívniť prácu justície a zbaviť sa sudcov spájaných ešte s komunistickým režimom pred rokom 1989.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet