Na hlavný obsah

Poľsko napriek nariadeniu Súdu EÚ odmieta zastaviť ťažbu v bani Turów

Krajina nechce ohroziť svoju energetickú bezpečnosť.

Poľsko napriek nariadeniu Súdu EÚ odmieta zastaviť ťažbu v bani Turów
Dym stúpa z komínov hnedouhoľnej baňe Turów nachádzajúcej sa pri meste Bogatynia pri česko-poľských hraniciach. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok (24. 5.) oznámil, že hnedouhoľná baňa Turów nachádzajúca sa pri česko-poľských hraniciach ostane „naďalej otvorená“, a to aj napriek nariadeniu Súdneho dvora Európskej únie (CJEU) o pozastavení ťažby, informuje agentúra AFP.

„Nedovolíme zatvorenie bane, pretože by to mohlo ohroziť energetickú bezpečnosť Poľska,“ vyhlásil Morawiecki. České ministerstvo životného prostredia ešte 26. februára oznámilo, že v súvislosti s plánovaným rozšírením bane Turów podala ČR na Poľsko žalobu na pôde CJEU. Česko žiadalo zastavenie ťažby v bani z dôvodu negatívneho vplyvu na životné prostredie.

CJEU nariadil pozastavenie ťažby v bani Turów na žiadosť Česka v piatok (21.5.). Následne v sobotu Európska komisia upozornila poľskú vládu, aby dodržala nariadenie CJEU a bezodkladne pozastavila ťažbu v hnedouhoľnej bani. K pozastaveniu ťažby však doposiaľ nedošlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet