Na hlavný obsah

Populácia v Číne vzrástla za posledné desaťročie najmenej od zavedenia politiky jedného dieťaťa

V najľudnatejšej krajine sveta žije vyše 1,4 miliardy obyvateľov.

Populácia v Číne vzrástla za posledné desaťročie najmenej od zavedenia politiky jedného dieťaťa
Na snímke ľudia na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Foto: SITA/AP

Čínska populácia rástla v uplynulom desaťročí najpomalšie od zavedenia politiky jedného dieťaťa v 70. rokoch 20. storočia. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z v utorok (11. 5.) zverejnených výsledkov sčítania ľudu, ktoré čínsky štatistický úrad vykonal v roku 2020.

Populácia v pevninskej Číne Vzrástla za posledné desaťročie o 5,38 % na 1,41 miliardy. Za desaťročie pred sčítaním v roku 2010 vzrástol počet obyvateľov o 5,84 % na 1, 34 miliardy. V utorok zverejnený rast tesne zaostal za vládnym cieľom z roku 2016, podľa ktorého malo byť v Číne do roku 2020 1,42 miliardy obyvateľov.

Výsledky sčítania vytvárajú podľa agentúry Reuters ďalší tlak na Peking, aby zatraktívnil stimuly pre páry a prinútil ich mať viac ako iba jedného potomka.

Čínske štátne médiá boli v posledných mesiacoch ohľadom vyhliadok demografického vývoja v krajine čoraz pesimistickejšie, podľa nich sa populácia môže začať zmenšovať už v najbližších niekoľkých rokoch. Organizácia Spojených národov odhaduje, že počet obyvateľov pevninskej Číny dosiahne vrchol v roku 2030 a potom začne klesať.

Denník Financial Times s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou koncom apríla uviedol, že čínska populácia v roku 2020 v porovnaní s predchádzajúcim rokom dokonca už klesla. Národný štatistický úrad to vtedy poprel a uviedol, že počet obyvateľov vzrástol.

Čínska vláda sa dlho snažila brániť populačnému rastu, ktorý by podľa nej bránil vzostupu ekonomiky i prosperity. V roku 2016 Čína nahradila politiku jedného dieťaťa, uplatňovanú od konca 70. rokov s cieľom zastaviť vtedajšiu populačnú explóziu, limitom dvoch detí na jeden pár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet