Na hlavný obsah

Poslanci nezvolili Lehotského za nového podpredsedu parlamentu

V tajnom hlasovaní nezískal nadpolovičnú väčšinu.

Poslanci nezvolili Lehotského za nového podpredsedu parlamentu
Poslanec Národnej rady SR Tomáš Lehotský (Za ľudí). Foto: SITA

Poslanci Národnej rady (NR) Slovenskej republiky v piatok (28. 5.) nezvolili Tomáša Lehotského (Za ľudí) za nového podpredsedu parlamentu. V tajnej voľbe získal 75 hlasov, pričom na zvolenie podpredsedu NR SR je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých poslancov, teda 76.

Na hlasovaní sa zúčastnilo 100 poslancov, z ktorých 99 odovzdalo platný hlasovací lístok. Sedemdesiatpäť poslancov hlasovalo za, proti ich bolo 13, zatiaľ čo 11 sa ich zdržalo.

Voľba Lehotského sa zopakuje

„Toto, čo sa dnes stalo v národnej rade, považujeme za hrubé porušenie koaličnej zmluvy,“ povedal Juraj Šeliga (Za ľudí) v reakcii na nezvolenie straníckeho kolegu. Tiež uviedol, že strana bude trvať na opätovnom zaradení voľby podpredsedu parlamentu ako prvého bodu programu najbližšej parlamentnej schôdze. Na post bude zasa kandidovať Lehotský.

Dodal, že je presvedčený, že z poslaneckého klubu Za ľudí hlasovali všetci v prospech Lehotského. Strana plánuje vzniknutú situáciu riešiť aj v pondelok (31. 5.) na koaličnej rade. „Základom koalície je dodržiavanie dohôd. Na neochote dodržiavať dohody už padla nejedna vláda v tejto krajine,“ uzavrel Šeliga.

K situácii sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). „Zvolenie nášho kandidáta za podpredsedu parlamentu je základný znak toho, že koalícia funguje. To, že náš kandidát nebol zvolený, je, samozrejme, signál, že tu nefunguje základná dôvera medzi partnermi a ak nedôjde k jeho zvoleniu v júni, teda na najbližšej schôdzi, znamená to, že bude treba prehodnotiť, či má zmysel, aby sme zostali v tejto koalícii,“ zdôraznila ministerka.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová predpokladá, že z koaličných poslancov sa hlasovania zúčastnilo viac ako 80, čo predstavuje dostatočný počet na zvolenie Lehotského. Povedala, že všetci poslanci z SaS hlasovali za jeho nomináciu s tým, že výsledok voľby považuje za neférový voči koaličnému partnerovi Za ľudí.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že v ich klube mali tiež jasnú dohodu a všetci poslanci mu vraj potvrdili, že za Lehotského hlasovali.

Ledecký do čela sociálneho výboru

Okrem toho zákonodarcovia volili tiež nového predsedu výboru pre sociálne veci. Na rozdiel od Lehotského sa do funkcie podarilo zvoliť Vladimíra Ledeckého (Za ľudí), ktorý nahradí Janu Žitňanskú (Za ľudí). Podporu mu vyjadrilo 76 poslancov, 11 bolo proti a 12 sa zdržali hlasovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko