Na hlavný obsah

Poslanci schválili Matovičov návrh na navýšenie výdavkov rozpočtu

Navýšia ich o viac ako 3,7 miliardy eur.

Poslanci schválili Matovičov návrh na navýšenie výdavkov rozpočtu
Na snímke minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA

Návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na navýšenie výdavkov štátneho rozpočtu získal v Národnej rade SR dostatočnú podporu. V piatok (28. 5.) zaň hlasovalo 79 poslancov, 31 bolo proti a 11 zákonodarcov sa zdržalo.

SaS za novelu nehlasovala…

Vďaka prijatej novele zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 a súčasne prijatému pozmeňujúcemu návrhu sa rozpočtové výdavky zvyšujú o viac ako 3,7 miliardy eur. Pôvodný vládou schválený návrh hovoril o sume necelý 3,4 miliardy eur a už túto sumu považovala koaličná SaS za privysokú.

Jej predseda a minister hospodárstva Richard Sulík sa už skôr vyjadril, že v návrhu je viacero položiek, ktoré považujú za nadhodnotené, alebo také, ktoré by v tomto navýšení ani nemali byť. Všetci prítomní členovia poslaneckého klubu SaS sa počas hlasovania zdržali.

…podľa Matoviča si nebola schopná priznať chybu

„Sú tu dve skupiny ľudí, ktorí boli proti tejto zmene zákona o štátnom rozpočte. Jedna opozícia, ktorú by som charakterizoval slovíčkom závisť, absolútna závisť. A zo strany nášho koaličného partnera by som to stručne charakterizoval ako neschopnosť priznať si chybu,“ povedal krátko pred hlasovaním minister financií. Zároveň sa poďakoval tým, ktorí vopred deklarovali, že za návrh budú hlasovať. Národná rada o návrhu rokovala v skrátenom konaní.

Rovnako ako výdavky sa prijatou novelou zvýši aj plánovaný schodok rozpočtu. Stúpne z necelých 8,1 miliardy eur až na 11,8 miliardy eur. Zvýšenie rezervy na výdavky súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 predstavuje ešte o 294,9 milióna eur viac, teda spolu 2,7 miliardy eur. Upravili sa aj jednotlivé sumy položiek patriace pod túto kategóriu.

Kolíková so schválenou novelou súhlasí

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vníma prijatie novely kladne a myslí si, že vzhľadom na aktuálnu situáciu je zvýšenie rozpočtových výdavkov zodpovedné. „Znamená to na jednej strane deficit, čo chápem, že nie je pozitívne,“ dodala.

Kolíková je rada, že strana SaS je veľmi citlivá v otázke rozpočtovej zodpovednosti a verí, že tento koaličný partner „bude veľmi citlivý a vnímavý pri čerpaní štátneho rozpočtu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika