Na hlavný obsah

Poslanci Sme rodina chcú hlasovať za návrh Hlasu. Bittó Cigániková: Takto fungovať nevieme

Strana SaS by to považovala za porušenie koaličnej zmluvy.

Poslanci Sme rodina chcú hlasovať za návrh Hlasu. Bittó Cigániková: Takto fungovať nevieme
Na snímke poslankyňna NRSR Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR

Viacerí poslanci Sme rodina avizovali v stredu (12. 5.) v pléne podporu opozičnému návrhu na jednorazový príspevok na nezaopatrené dieťa. Novelu zákona predložili nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková upozornila v tejto súvislosti na porušenie koaličnej dohody.

O tejto legislatívnej iniciatíve podľa predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského diskutovali aj na koaličnej rade. „My sme žiadali, aby vláda prišla s nejakým vlastným návrhom, vláda so žiadnym návrhom neprišla. Ja osobne budem hlasovať za tento návrh zákona,“ vyhlásil.

Podporiť návrh plánujú aj poslanci Martin Borguľa, Ľuboš Krajčír či poslankyňa Petra Krištúfková (všetci Sme rodina). „Nepozerajme sa na to, kto predkladá, ale čo predkladá,“ apeloval Krajčír. Podporu návrhu vyjadril aj podpredseda parlamentu Juraj Blanár za poslanecký klub Smeru-SD. Viacerí však upozornili, že do druhého čítania by sa mala dopracovať adresnosť opatrenia.

Poslanci OĽANO Marek Šefčík aj Ján Herák opatrenie považujú za nesystémový krok. „Mne sa tento návrh síce veľmi páči, ale trošku to vnímam za taký populistický krok,“ podotkol Herák. Nemyslí si, že to rodinám z dlhodobého hľadiska pomôže. Milan Kuriak (OĽANO) pripustil, že by za návrh zahlasoval, pravdepodobne tak však neurobí, chce si to ešte dôsledne rozmyslieť. „Lebo vám ide len o politické body, určite nie o úprimný záujem o rodiny a deti,“ adresoval predkladateľom. Radovan Kazda (SaS) si rovnako myslí, že ide o populistický návrh.

Bittó Cigániková zároveň upozornila, že ak Sme rodina zahlasuje za tento návrh, bude to porušenie koaličnej dohody. „Určite to budeme riešiť na koaličnej rade. Myslím si, že vieme ako koalícia podať naozaj systémový návrh, ktorý pomôže rodinám a nie jednorazovú náplasť, ktorá sa nedá nazvať inak ako populizmom,“ zdôraznila. Podľa nej si treba sadnúť a porozprávať sa, nie hlasovať mimo koaličnej dohody. „Mne sa zdá, že si to nie všetci úplne uvedomujú, čo toto spôsobuje, pretože keď sa tak budeme správať všetci, tak naozaj potom dlho fungovať takto nevieme,“ zdôraznila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko