Na hlavný obsah

Poslanci v parlamente odmietli správu o činnosti ombudsmanky za rok 2020

Upozornila, že sa pandemické opatrenia dotkli ľudských práv.

Poslanci v parlamente odmietli správu o činnosti ombudsmanky za rok 2020
Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v parlamente informuje poslancov o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2019. Foto: TASR

Poslanci NR SR v piatok (7. 5.) odmietli správu o činnosti verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej za rok 2020. Z prítomných 117 bolo za len 58 a jeden nehlasoval, proti boli deviati poslanci a 49 sa zdržali.

Ombudsmanka v správe upozornila na to, že viaceré opatrenia v dôsledku pandémie zamerané na ochranu verejného zdravia zasiahli do ľudských práv a slobôd. Poukázala tiež „na problém nebezpečného a neobmedzeného rozpínania sa oprávnení a moci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR).“ Uviedla, že problematika pozbavovania osobnej slobody opatreniami ÚVZ SR sa prelína s podstatnou časťou jej činnosti počas prvej i druhej vlny pandémie.

„Ľudia sa na mňa obracali v súvislosti s povinnou štátnou karanténou, právom na vzdelávanie detí či porušovaním práv žien počas pôrodu. Zaoberala som sa tiež napríklad situáciou ľudí z marginalizovaných rómskych komunít pri uzatváraní celých oblastí,“ uviedla Patakyová v správe.

V súvislosti s povinnou štátnou karanténou sa dokonca obrátila na Ústavný súd. Upozorňovala na nedostatky pri jej realizovaní a odporúčala prehodnotiť systém tak, aby pri jej výkone nedochádzalo k porušovaniu základných práv. Vyhlásila, že nariadiť plošnú štátnu karanténu pre všetky osoby vstupujúce na územie SR v čase núdzového stavu môže len vláda a nie ÚVZ SR. Upozornila tiež na problém „faktúr“, ktoré ľudia dostávali za pobyt v štátnej karanténe, v sume 13 eur za deň. Vydávali sa podľa nej sporne, bez vydávania právnych aktov, pričom aj naďalej dochádza k vymáhaniu doteraz nezaplatených faktúr. Upozornila aj na viaceré nedostatky pri nariaďovaní domácej izolácie.

Problematika vzdelávania žiakov aj obmedzovanie zdravotnej starostlivosti

Patakyová v správe kritizovala tiež postup v zamedzovaní prístupu cudzincov na územie SR, prijímanie obmedzení pre seniorov umiestnených v domovoch sociálnych služieb, obmedzovanie poskytovania štandardnej zdravotníckej starostlivosti. Ombudsmanka počas minulého roka privítala zrušenie plošného zákazu nakupovania pre seniorov mimo vyhradených hodín, ako aj zmeny, ktoré umožňovali nemocniciam povoliť výnimky zo zákazu návštev v prípade sprievodu detského pacienta či sprevádzajúcej osoby pri pôrode.
    
Verejná ochrankyňa práv riešila v roku 2020 aj podnety súvisiace s cudzineckou políciou, zrušením trvalého pobytu cudzincov na základe stanoviska Slovenskej informačnej služby a monitorovanie núteného návratu cudzincov. Podnety sa týkali aj práva väzňov či poskytovania zdravotnej starostlivosti v ústavoch. Súviseli však aj so sociálnoprávnou ochranou detí, zákazom styku s deťmi, otázke trestania žiakov aj problematike vzdelávania žiakov druhého stupňa základných škôl.
   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko