Na hlavný obsah

Povodne majú prvú obeť, pri Rudne nad Hronom sa pretrhla protipovodňová hrádza

Situácia v obci sa večer začala upokojovať.

Povodne majú prvú obeť, pri Rudne nad Hronom sa pretrhla protipovodňová hrádza
Povodeň v obci Rudno nad Hronom. Foto: facebook/Hasičský a záchranný zbor

Dážď v Rudne nad Hronom v pondelok (17. 5.) večer ustal, situácia je ale stále kritická a zatopené sú autá, domy aj ulice, informoval v Správach RTVS redaktor Peter Mútňan. Informoval, že obeťou povodne, o ktorej hasiči informovali podvečer, je bývalý starosta obce.

Okolo štvrtej hodiny popoludní došlo k pretrhnutiu hrádze, ktorá bola na miestnom potoku postavená v roku 2011 v rámci protipovodňových opatrení. „Tlak vody nevydržala a záplavová vlna brala všetko, čo jej prišlo do cesty,“ informoval o pretrhnutí hrádze súčasný starosta obce Marián Šurianský.

V obci je evakuovaný jeden dom. Prívalová vlna večer ustala, na mieste ešte zasahujú desiatky hasičov. „Prívalová vlna prešla, ale z tej hrádze ešte tak pozvoľna voda vyteká. To najhoršie máme hádam za sebou,“ dodal starosta. Hasiči sa aktuálne snažia sprejazdniť lávky ponad potok a zabezpečiť, aby sa aj ťažkej technike dalo hýbať obcou. „Verím, že sa to v noci upokojí a zajtra budeme rátať škody a poistné udalosti,“ doplnil.

Hasiči v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica zasahovali od popoludnia, voda sa valila cez celú obec a zaplavila aj pivnice rodinných domov. „Silný prúd vody strhol jednu osobu, ktorú hasiči našli bez známok života,“ informoval Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) podvečer na sociálnej sieti.

Pomocou vysokokapacitného čerpadla a plávajúcich čerpadiel odčerpávali vodu zo zatopených ulíc a pivníc. „Zasahujúci hasiči budú z jedného domu zachraňovať tri osoby, ktoré sa nedokážu svojpomocne dostať von,“ dodal v tom čase zbor.

Na situáciu reagujú aj politici

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym obete v Rudne nad Hronom. „Situácia je tu kritická a myslím na všetkých tých, ktorých povodne zasiahli a poškodili im ich domovy či majetok. Som v kontakte s ministrom vnútra, ktorý ma o vývoji situácie priebežne informuje,“ napísal na sociálnej sieti.

Situáciu v obci označil za kritickú aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorý vyjadril „úprimnú ľútosť nad stratou ľudského života„. „Silný prúd vody strhol staršieho pána, ktorého hasiči našli bez známok života. Myslím na všetkých ľudí, ktorí náhle museli opustiť ich domovy a zároveň ďakujem a vyjadrujem podporu hasičom, ktorí sú v tejto chvíli na zásahoch,“ uviedol na sociálnej sieti. Dodal, že do šiestej hodiny večer bolo zaznamenaných 60 výjazdov súvisiacich s počasím a verí, že situácia sa čoskoro upokojí.

Zámer navštíviť postihnutú obec oznámil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča, ktorý v tejto súvislosti prerušil svoju pracovnú návštevu v Tatrách. „Ministerstvo vyjadruje hlbokú ľútosť nad tragicky vyhasnutým ľudským životom. Zároveň pripomína správcom obdobných vodných stavieb dôležitosť technicko-bezpečnostného dohľadu,“ uviedol rezort.

Situácia v obci Rudno nad Hronom v pondelok podvečer, ako ju zachytila čitateľka Dominika Tomášiková:

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) od rána varuje pred rizikom povodní, keďže výdatné zrážky spôsobili zdvihnutie hladiny mnohých vodných tokov. Najvyšší, tretí stupeň výstrahy pred povodňou, platí v okresoch Považská Bystrica, Zlaté Moravce, Žilina, Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Výstrahy prvého a druhého stupňa vydali meteorológovia aj pre ďalšie okresy na západnom a strednom Slovensku.

Voda trápi aj Bánovce nad Bebravou

Vytrvalí dážď spôsobil problémy aj v Bánovciach nad Bebravou, kde rieka Radiša zaplavila niekoľko ulíc a z koryta sa vyliala aj Bebrava. Škody v meste odstraňovali dobrovoľní hasiči v spolupráci s pracovníkmi odboru služieb mestu.

„Bebrava sa vyliala len na poľnohospodárske pôdy v mestskej časti Biskupice, ale neohrozila žiadne komunikácie či domy. Radiša nám spôsobila komplikácie na niekoľkých uliciach,“ načrtol pre TASR vedúci odboru služieb mestu mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Michal Pojtek.

Na sídlisku Dubnička sa hasičom a pracovníkom mesta podarilo vrecami prehradiť vodu, ktorá zaplavila ulice. Spoločne ju odklonili do dažďovej kanalizácie a ulicu vyčistili. Hladiny riek v Bánovciach nad Bebravou podľa Pojteka už výrazne nestúpajú, mesto očakáva, že situácia by sa mohla stabilizovať a hladiny budú klesať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny