Na hlavný obsah

Povodne v druhej polovici minulého roka spôsobili škody za viac ako 4,7 milióna eur

Najviac potrápili okresy na východe Slovenska.

Povodne v druhej polovici minulého roka spôsobili škody za viac ako 4,7 milióna eur
Na snímke hasiči stavajú protipovodňové bariéry vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen 13. októbra 2020. Foto: TASR

Povodne na Slovensku v druhom polroku 2020 spôsobili škody za vyše 4,7 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR. Do medzirezortného pripomienkového konania ju predložili ministerstvo životného prostredia a ministerstvo vnútra.

Od júla do decembra boli povodňami najviac postihnuté okresy Gelnica, Prešov, Spišská Nová Ves, Sabinov, Kežmarok, mesto Gelnica a obce Milpoš, Žehra, Chminianske Jakubovany a Nálepkovo. 

Výdavky na vykonanie povodňových zabezpečovacích prác boli vo výške viac ako 3,4 milióna eur. Na vykonávanie povodňových záchranných prác bolo vynaložených vyše 1,06 milióna eur. „Podľa zákona o ochrane pred povodňami sa výdavky, ktoré vznikli pri vykonávaní povodňových zabezpečovacích prác a povodňových záchranných prác počas druhého stupňa povodňovej aktivity a tretieho stupňa povodňovej aktivity, uhrádzajú z na to vytvorenej rezervy štátneho rozpočtu,“ uvádza envirorezort v materiáli.

Protipovodňová ochrana je nedostatočná

Správa poukazuje aj na nedostatky ochrany pred povodňami. Ide o nepostačujúcu údržbu vodných tokov, brehových porastov či horských bystrín.

Zistené bolo aj narušenie koruny ochrannej hrádze toku a nepostačujúca, znefunkčnená či chýbajúca sieť rigolov, priekop, priepustov a dažďovej kanalizácie. V mnohých prípadoch nebolo ani dodržané ustanovenie, ktoré predpisuje správcovi poľnohospodárskych pozemkov zachovať podmienky na výskyt vôd.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili 158-krát a druhý stupeň 293-krát. Starostovia obcí vyhlásili mimoriadnu situáciu z dôvodu výskytu povodní v siedmich oblastiach. Na území Slovenska boli vyhlásené stupne povodňovej aktivity v 286 oblastiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko