Na hlavný obsah

Právnici z Nemecka podali trestné oznámenie na Lukašenka

Ide o údajné zločiny proti ľudskosti.

Právnici z Nemecka podali trestné oznámenie na Lukašenka
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: SITA/AP

Štyria nemeckí právnici podali trestné oznámenie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Dôvodom má byť rozsiahle násilie zo strany štátu po vlaňajších prezidentských voľbách v Bielorusku. Informovala o tom v stredu (5. 5.) agentúra DPA.

Trestné oznámenie pre údajné zločiny proti ľudskosti podali právnici na Spolkovej prokuratúre v Karlsruhe v mene desiatich klientov, ktorí tvrdia, že sa stali obeťami mučenia. Zmienili fyzické týranie, nedostatok jedla a spánku a ponižovanie, pričom údajne strávili celé hodiny na kolenách so zviazanými rukami.

Právni zástupcovia uviedli, že v dôsledku toho utrpeli všetci ich klienti vážne zdravotné problémy. „Celkovo možno zaobchádzanie štátu s nimi označiť iba za barbarské,“ dodali.

Nemecké zákony oprávňujú prokuratúru vyšetrovať prípady porušovania medzinárodného práva v zahraničí. Právnici tvrdia, že v Bielorusku nehrozia Lukašenkovi ani členom jeho bezpečnostného aparátu za ich konanie právne následky.

Podľa Rady OSN pre ľudské práva existuje v Bielorusku množstvo správ o mučení, únosoch, svojvoľnom vyhostení a nezvestných osobách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet