Na hlavný obsah

Pražský hrad ožiarili tisíce sviečok. Zeman si uctil obete koronavírusu

Podľa prezidenta je za mnohé úmrtia zodpovedná ľahostajnosť.

Pražský hrad ožiarili tisíce sviečok. Zeman si uctil obete koronavírusu
Sviečky na Pražskom hrade horia na pamiatku obetí pandémie koronavírusu. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman sa v pondelok (10. 5.) na Pražskom hrade rozhodol uctiť pamiatku obetí ochorenia COVID-19. V krajine v doterajšom priebehu pandémie koronavírusu zaznamenali viac ako 1,6 milióna prípadov ochorenia COVID-19 a takmer 30 000 súvisiacich úmrtí. A práve toľko sviečok zapálili na počesť obetí koronavírusu v ČR.

Ako prvý zapálil sviečku český prezident, ktorý poznamenal, že za smrť niektorých obetí „sme zodpovední sami svojou ľahostajnosťou, ľahkomyseľnosťou a tým, že sme podľahli pokušeniu predčasne uvoľňovať“ opatrenia.

Dobrá myšlienka sa však stala terčom kritiky, predovšetkým pre jej realizáciu. Zamestnanci Hradu totiž vložili sviečky do téglikov na pivo, čo podľa kritikov bolo nedôstojné k mŕtvym aj ich príbuzným. Podľa riaditeľa hradnej diplomacie Rudolfa Jindráka to však nebolo úmyselné. „Na časti nádvoria fúkalo a niektorí sa takto snažili chrániť sviečku, aby nezhasla,“ vysvetlil.

Česko v pondelok zároveň masívne uvoľnilo pandemické obmedzenia. Najnovšia séria zmierňovania opatrení prišla po tom, ako počty nakazených poklesli na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho augusta.

Uvoľnenie opatrení povolili po tom, ako denný počet nových prípadov klesol z úrovne takmer 17 000 na začiatku marca na nedeľňajších 381. Toto číslo je najnižšie od spomenutého vlaňajšieho augusta. Priemerný počet infikovaných v priebehu siedmich dní klesol na 101 osôb na 100 000 obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet