Na hlavný obsah

Pre Cháru sa sezóna skončila, Boston aj Colorado postupujú

Krok od vypadnutia sú aj hráči Oilers.

Pre Cháru sa sezóna skončila, Boston aj Colorado postupujú
Na snímke center Bostonu Bruins Sean Kuraly (52) a slovenský obranca Zdeno Chára z Washingtonu Capitals. Foto: TASR/AP

Hokejisti Bostonu postúpili do 2. kola play off NHL. V nedeľnom (23. 5.) piatom zápase semifinále Východnej divízie zvíťazili na ľade Washingtonu 3:1 a v sérii uspeli 4:1. Do ďalšieho kola sa prebojovalo aj Colorado, ktoré v Západnej divízii zdolalo St. Louis 5:2 a v sérii triumfovalo 4:0.

Pod rozhodujúce víťazstvo Bostonu sa podpísali najmä dvojgólový Patrice Bergeron a brankár Tuukka Rask, ktorý si pripísal 40 úspešných zákrokov. David Pastrňák mal bilanciu 1+1. Český krídelník strelil v 23. minúte efektný prvý gól zápasu, keď sa sťahovačkou zbavil v kruhu na buly Nica Dowda, natlačil sa pred bránku a šikovne zasunul puk k zadnej žŕdke. „Bol som určite prekvapený, koľko priestoru som dostal. Vzal som to rovno na bránku, vyskúšal to a vyšlo to,“ tešil sa Pastrňák, ktorý v piatich dueloch série nazbieral šesť bodov (2+4). Spokojnosťou žiaril aj tréner „medveďov“ Bruce Cassidy: „Povedzme si to otvorene – naši top hráči dnes zabrali a naši pešiaci boli tiež dobrí.“ Slovenský brankár Jaroslav Halák nebol ani na striedačke Bruins. Boston sa vo finále divízie stretne s víťazom série Pittsburgh – NY Islanders, kde je po štyroch stretnutiach stav vyrovnaný (2:2).

Chára odohral za Capitals pätnásť minút a raz vystrelil na bránku. Slovenský obranca tak stroskotal na klube, v ktorom predtým strávil 14 sezón a radoval sa s ním aj zo zisku majstrovského pohára. S viacerými hráčmi Bostonu sa dobre pozná a preto niet divu, že po konci zápasu nezostali iba pri klasickom podávaní rúk, ale s mnohými exspoluhráčmi sa aj objal a pogratuloval im k postupu. „Bolo to trochu emotívne. Nemôžem sa Zdenovi dostatočne poďakovať za to, ako mi pomohol v profesionálnom aj osobnom raste,“ poznamenal Pastrňák.

Chára nastúpil na jubilejný 200. zápas v play off, z toho 150 odohral v drese Bruins. Okrem neho zvládlo takú porciu duelov vo vyraďovačke iba 20 hráčov v profilige. „Spoločne sme bojovali v toľkých bitkách, určite to bol zvláštny pocit hrať proti nemu v tejto sérii. Už v základnej časti sme však často proti sebe nastupovali, takže sme vedeli, čo nás čaká v play off, aj keď v nej je to vždy niečo špeciálne,“ povedal Bergeron, ktorý v Bostone zdelil po Chárovi kapitánske „céčko“.

Washington vybojoval v roku 2018 Stanleyho pohár, potom však v troch sezónach za sebou vypadol v 1. kole play off. „Myslím si, že sme dnes odohral vynikajúci zápas, len sme nedali góly. Videli ste, koľko striel sme mali a koľko šancí sme si vytvorili. Rask však odchytal skvelý zápas a súper svoje príležitosti využil. Celkovo to bola vyrovnaná séria. Pre nás je to trpký koniec,“ konštatoval kapitán „Caps“ Alexander Ovečkin.

Na ľade St. Louis žiaril prvý útok Colorada, Gabriel Landeskog, Mikko Rantanen a Nathan MacKinnon si pripísali gól a asistenciu. MacKinnon v sérii nazbieral deväť bodov (6+3), nikomu predtým sa to v organizácii Avalanache či Quebecu Nordiques v štyroch zápasoch série play off nepodarilo.

Krok od postupu do finále Severnej divízie sú hráči Winnipegu, keď doma zvíťazili nad Edmontonom 5:4 po predĺžení a vedú 3:0 na zápasy. Po prvej tretine pritom prehrávali 0:2 po zásahoch Leona Draisaitla a v 52. minúte viedli Oilers ešte 4:1. Potom však inkasovali trikrát v priebehu troch minút, hrdinom Jets sa stav v predĺžení Nikolaj Ehlers, ktorý strelil svoj druhý gól v dueli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport