Na hlavný obsah

Pre dážď sa vyliali Rybný potok aj Slatina. Na východe hasiči odčerpávajú vodu z domov

Na mnohých miestach Slovenska dážď stále neutícha.

Pre dážď sa vyliali Rybný potok aj Slatina. Na východe hasiči odčerpávajú vodu z domov
Na snímke zaplavená obec Rudno nad Hronom. Foto: TASR

Hasiči na východe Slovenska zasahujú vo viacerých obciach zasiahnutých povodňami. Odčerpávajú vodu z pivníc a rodinných domov. „Nasadzujeme aj dobrovoľné hasičské zbory obcí,“ uviedol pre agentúru SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove. Hasiči uskutočnili v Prešovskom kraji (PSK) v utorok (18. 5.) ráno desať výjazdov. Pomáhajú v obciach Prešovského okresu Terňa, Dulova Ves a Petrovany, a tiež v Čičave v okrese Vranov nad Topľou.

Polícia v PSK v súvislosti s intenzívnym dažďom, ktorý zvyšuje riziko kolízií na cestách, apelovala na vodičov, aby boli opatrní a dodržiavali od vozidiel bezpečný odstup. „Na niektorých miestach sa na cestách vytvárajú veľké kaluže, alebo sa vylieva voda z priľahlých polí a tak hrozí nebezpečenstvo aquaplaningu,“ informovala polícia. Vodičov tiež vyzvala, aby zvýšili pozornosť v okolí priechodov pre chodcov, kde môže mať neskoršia reakcia a dlhšia brzdná dráha nepríjemné následky.

V Košickom kraji zasahovali hasiči predovšetkým v okolí Košíc. Najhoršia situácia bola v obciach Nižná Hutka, Malá Ida a Družstevná pri Hornáde, kde voda zaplavila ulice. Ohrozené sú aj rodinné domy. „V súvislosti s počasím  máme zatiaľ šesť výjazdov do obcí, kde sa vylieva voda do ulíc. Ďalšie tri súvisia so spadnutými stromami a nahnutým telekomunikačným stĺpom,“ priblížila Jana Matis Libová z Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach.

V Banskej Bystrici stavali protipovodňové bariéry

V obci Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese sa v utorok nadránom pre výdatný dážď vyliali Rybný potok aj rieka Slatina. „Stupeň povodňovej aktivity však zatiaľ vyhlásený nebol,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák pre TASR.

„V úseku horného Hrona je v utorok k 6.00 h ustálenosť pri vysokých vodných stavoch a až mierny pokles. Na strednom a dolnom Hrone mierny až výrazný vzostup,“ dodal. „V regióne sú v pohotovosti naši kolegovia s technikou, ktorí vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce. Situáciu naďalej monitorujeme a v prípade potreby budeme operatívne reagovať,“ priblížil Bocák.

Extrémny dážď spôsobil v pondelok problémy aj vo viacerých mestských častiach Banskej Bystrice. Počas dňa došlo k naplneniu všetkých vodných tokov a ich prítokov s následným lokálnym vybrežovaním po miestnych komunikáciách, pozemkoch a záhradách. Mesto vyhlásilo o 20.30 h tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA). Všetky záchranné zložky počas noci monitorovali lokality, v kritických úsekoch stavali protipovodňové bariéry.

„Situáciu sme sledovali počas celej noci a pokračujeme dnes od skorého rána. Pravidelne zasadá povodňová komisia mesta a v súčinnosti so Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP) a Hasičským a záchranným zborom vyhodnocujeme stav vo všetkých mestských častiach. Obyvateľov žiadame, aby prípadné problémy a vzniknuté škodové udalosti nahlasovali na linke mestskej polície 159. So záchrannými zložkami sa ich budeme snažiť priebežne odstraňovať,“ zdôraznil primátor Ján Nosko.

Voda po kolená aj v Klátovej Novej Vsi

Viac ako dve hodiny sa v pondelok (17. 5.) podvečer liala voda obcou Klátová Nová Ves v okrese Partizánske. Povodeň, ktorá prišla po výdatných dažďoch z okolitých hôr, zatopila desiatky domov a pivníc. Situáciu na mieste sledovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová.

V Žilinskom kraji s 30 kusmi techniky

Hovorca SVP Bocák doplnil, že na vodných tokoch v Žilinskom kraji vykonáva bezprostredné zabezpečovacie práce 80 pracovníkov SVP s 30 kusmi techniky. Podľa hovorcu poskytli viac ako 100 ton lomového kameňa a 1 000 jutových vriec.

Uviedol, že III. SPA vyhlásili v pondelok v obciach Nesluša, Rudina, Rudinská, Dolný Hričov, Ďurčiná, Sklené, Dolný Kalník, Turček, Bodorová, Liptovské Sliače a v Turčiansky Tepliciach, v mestskej časti Dolná Štubňa.

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí tiež v Liptovskom Mikuláši. Osadu v Hlbokom začala v noci vytápať voda z okolitých svahov a stúpanie hladiny stále trvá. Od 3.00 h boli na mieste mestskí dobrovoľní hasiči, momentálne situáciu prevzali štátni.

V Trnavskom kraji mali hasiči 11 výjazdov

V súvislosti s následkami intenzívnych dažďov mali hasiči v Trnavskom kraji doposiaľ 11 výjazdov, išlo najmä o odčerpávanie vody na cestných komunikáciách. Zasahovali aj na rýchlostnej ceste R1 pod mostom, kde zatopilo časť vozovky do výšky 30 centimetrov.

Členvia dobrovoľného hasičského zboru zasahovali v okrese Dunajská Streda mali štyri výjazdy. „Zatopené pivnice rodinných domov boli ohlásené z dedín Ohrady, Orechová Potôň, Horná Potôň a Jahodná,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

V meste Hlohovec zaplavilo cestnú komunikáciu na Dukelskej ulici na úseku dlhom 50 metrov. Nadmerné množstvo dažďovej vody odčerpávali aj z Nábrežia Andreja Hlinku pri poliklinike, kde zatopilo celú ulicu. V Galante bol zaevidovaný jeden výjazd k hypermarketu, keď na parkovisku pri zásobovacej rampe nebol možný pre vodu prejazd automobilov.

Na mnohých miestach Slovenska platia stále výstrahy pred dažďom aj povodňami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko