Na hlavný obsah

Pre vojnu v Tigraji USA uvalili vízové obmedzenia na predstaviteľov Etiópie a Eritrey

Pri bojových operáciách zahynuli stovky ľudí.

Pre vojnu v Tigraji USA uvalili vízové obmedzenia na predstaviteľov Etiópie a Eritrey
Na snímke zničený tank v etiópskom regióne Tigraj. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v nedeľu (23. 5.) oznámili, že uvaľujú vízové obmedzenia na predstaviteľov Etiópie a Eritrey, ktorých krajina obviňuje z podnecovania šesť mesiacov trvajúcej vojny v severoetiópskom štáte Tigraj. Informovala o tom agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  vysvetlil, že reštrikcie sú zamerané  na “súčasných ako aj bývalých etiópskych a eritrejských vládnych predstaviteľov, členov bezpečnostných zložiek a iné osoby, ktoré zahŕňajú členov ozbrojených síl v etiópskom štáte Amharsko a Ľudového frontu oslobodenia Tigraja (TPLF)”.

Podľa USA sú osoby na reštrikčnom zozname “zodpovedné alebo spoluzodpovedné za podkopávanie riešenia krízy v Tigraji” a “nepodnikli žiadne zmysluplné kroky na ukončenie bojov”.

Dlhodobé napätie v Tigraji sa vystupňovalo vlani v novembri, keď vláda etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda vojensky zasiahla proti jednotkám TPLF. Vojenskej operácii predchádzali regionálne voľby, ktoré sa konali napriek nesúhlasu federálnej vlády.

Premiér Abiy 4. novembra 2020 oznámil začiatok vojenskej operácie proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli o život stovky ľudí a vyše 50 000 ich ušlo do susedného Sudánu. Abiy 28. novembra deklaroval víťazstvo vládnych jednotiek nad vzbúrencami. TPLF však vyhlásil, že je odhodlaný pokračovať v boji. Ten v oblasti stále pokračuje, čo tvrdia aj pozorovatelia z OSN, USA a skupiny G7.

Eritrejské jednotky vstúpili na územie Tigraja zrejme už v polovici decembra, aby podporili etiópske vládne sily. Etiópska vláda však ich prítomnosť v Tigraji de facto priznala až začiatkom apríla, keď avizovala ich stiahnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet