Na hlavný obsah

Prečo India nezvláda boj s koronavírusom?

Vakcinačná veľmoc začala s očkovaním neskoro.

Prečo India nezvláda boj s koronavírusom?
Ľudia s ochrannými rúškami čakajú v rade na vlak na železničnej stanici v Bombaji Foto: TASR/AP

Indická vláda nebola pripravená na druhú vlnu koronavírusu. Situáciu zhoršili aj veľké náboženské sviatky ako Kumbha Mela či ramadán, ale aj miestne voľby konajúce sa v niekoľkých štátoch naprieč celou Indiou. Ozrejmil Aksay Kumar Dixit, podnikateľ indického pôvodu žijúci na Slovensku, v piatok (7. 5.) v diskusnej relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko.

Vyvrcholením sviatku Kumbha Mela, ktorý môže trvať aj niekoľko mesiacov, je hromadné rituálne kúpanie v posvätnej rieke Gange, čo predstavuje vysoké riziko prenosu nákazy. Tento rok sa oslavy niesli v „komornejšom“ duchu, ľudia boli opatrnejší. Poznamenal indológ z Karlovej univerzity v Prahe Zdeněk Štipl.

K upokojeniu zlej pandemickej situácie nepomáhajú ani tradičné indické svadby, na ktorých sa zvykne zúčastňovať minimálne 200 ľudí, no častejšie sú to tisíce osôb, povedal Dixit. Dodal, že situácia je omnoho horšia vo veľkomestách s vysokou hustotou obyvateľstva. Vo vidieckych oblastiach je situácia oveľa pokojnejšia.

Virológ z Biomedicínskeho ústavu Slovenskej akadémie vied Boris Klempa uviedol, že indický variant koronavírusu je takzvanou dvojitou mutáciou. Krížia sa v ňom už doteraz známe mutácie ako kalifornská, juhoafrická či brazílska. Má zvýšenú infekčnosť a je odolnejšia voči protilátkam, avšak aktuálne dostupné vakcíny na ňu zaberajú dobre.

Stovky miliónov ľudí k zaočkovaniu

Ďalším problémom šírenia nákazy je aj vakcinačná politika Indie. Aj napriek tomu, že India vyrába približne 65 percent svetových zásob vakcín, vyše 66 miliónov dávok vyviezla do chudobných afrických krajín alebo predala ostatným krajinám. Postupne sa však očkovanie začína rozbiehať, prvú dávku dostalo už okolo 187 miliónov obyvateľov. Dixit spresnil, že celkovo by sa malo zaočkovať až 900 miliónov ľudí.

Druhý lockdown by podľa diskutujúcich krajinu len väčšmi oslabil. Indická vláda nezvládla manažment uzavretia krajiny počas prvej vlny pandémie, keď bez ohlásenia zavrela jednotlivé regióny, vrátane lekární a potravín. Ľudia naň neboli pripravení a mnohí ostali uväznení na miestach, kde sa práve nachádzali. Ani ekonomika by nezvládla ďalšiu tvrdú uzáveru, zdôraznil známy americký politický komentátor Fareed Zakaria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet