Na hlavný obsah

Pred chrliacou sopkou Nyiragongo utiekli desaťtisíce ľudí

Konžská sopka náhle vybuchla v sobotu.

Pred chrliacou sopkou Nyiragongo utiekli desaťtisíce ľudí
Siluety ľudí na nočnej sčervenenej oblohe po výbuchu sopky Nyiragongo v Gome v Konžskej demokratickej republike, sobota 22. mája 2021. Foto: SITA/AP

Tisícky obyvateľov východokonžského mesta Goma, ktorí v sobotu (22. 5.) utiekli pre náhly výbuch sopky Nyiragongo do susednej Rwandy, sa v nedeľu začali vracať domov. Tok lávy sa zastavil tesne pri meste so 600 000 obyvateľov. Hranicu od soboty prekročilo podľa agentúry AFP až 7 000 ľudí.

Nyiragongo pri erupcii pred 11 rokmi zabila 250 ľudí a o domovy pripravila 120 000 občanov Gomy, ktorá je od sopky vzdialená asi desať kilometrov.

Tým, ktorí sa dali na útek, Rwanda ponúkla ubytovanie v školách a cirkevných stavbách. Tamojšia agentúra RBA v nedeľu oznámila, že sa Konžania už vracajú domov.

Vrstvu lávy, ktorú AFP prirovnala k mase žuvačky, pohltila niekoľko domov. Na niektorých miestach bolo vidieť pokrútené plechy striech roztavené páľavou. „Vďaka bohu sa sopečná erupcia upokojila severne od letiska v Gome, ľudia sa postupne vracajú,“ uviedol na twitteri rwandský veľvyslanec v Kongu. Letisko ale na dnešok zrušilo všetky lety.

RBA zverejnila snímky, na ktorých je vidieť ľudí s matracmi alebo batožinu prichádzajúcu k rwandskej hranici. Činnosť sopky sledovali úrady celú noc a zaznamenali niekoľko otrasov. Správy o rozsahu škôd budú k dispozícii neskôr.

Nyiragongo podľa agentúry Reuters patrí k najaktívnejším vulkánom sveta. Goma je sídlom veľkého množstva vojakov mierovej Misie OSN v Konžskej demokratickej republike (MONUSCO) a mnohých mimovládnych a medzinárodných organizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet