Na hlavný obsah

Predaj piva naďalej klesá, jeho výrobcovia žiadajú zníženie DPH

Pandémia koronavírusu situáciu len zhoršila.

Predaj piva naďalej klesá, jeho výrobcovia žiadajú zníženie DPH
Foto: TASR

Na Slovensku sa za posledný rok predalo najmenej piva a pivných produktov v histórii. Podľa analýzy spoločnosti Ernst & Young išlo o pokles o 35 percent. Pivári žiadajú zníženie DPH pre gastro sektor. Ministerstvo financií ich však necháva v napätí.

Ján Tribulík je majiteľom lokálneho minipivovaru v bratislavskom Starom Meste. Posledný polrok takmer vôbec nevarili a predali len päť percent z toho, čo bolo pred pandémiou. Podľa jeho slov sa predalo aj veľmi málo fľaškových pív.

Výpadok nepokryli ani plechovkové pivá

Práve od predaja vo fľašiach a plechoviciach sa očakávalo, že aspoň trochu zasanuje radikálny výpadok tržieb pivovarov. Šéf Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík upozorňuje, že išlo len o malú náplasť, teda približne plus sedem percent. Nedokázalo to teda nahradiť výpadky v tržbách.

Trh s pivom dlhodobo vykazuje pomalý pokles, môže za to čiastočne aj stále väčšia ponuka nealkoholických nápojov na trhu. Koronakríza situáciu nárazovo zhoršila. „Minulý rok bol veľmi badateľný prepad v pohostinstvách, ten bol takmer tretinový,“ povedal analytik spoločnosti Ernst & Young Vladimír Kaštier.

U susedov sa pivárom už dostalo pomoci

Výrobcovia piva žiadajú systémovú zmenu pre sektor. Podľa nich by okamžite pomohla desaťpercentná DPH na stravovacie služby. Machalík tvrdí, že u našich susedov už došlo k úľavám. „U nás je to 20 percent, v Česku 10 percent, v Poľsku osem, Maďarsko a Rakúsko po päť percent,“ dodal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Ministerstvo financií sa s požiadavkou na zníženie DPH pre niektoré sektory služieb stretáva už dlhšie a rovnako dlho hovorí, že na stole je viacero možností. „V tomto momente je však predčasné hovoriť o akýchkoľvek záveroch. Keď to bude aktuálne, ministerstvo financií samozrejme bude informovať,“ uviedol hovorca ministerstva Pavol Kirinovič.

Váhaniu vlády nerozumie ani europoslanec Igor Štefanec (KDH). Slovensko sa podľa neho pred letnou sezónou stane menej konkurencieschopným oproti susedom. „Turisti pôjdu tam, kde je lacnejšie a keď máme takúto konkurenčnú nevýhodu v porovnaní s ostatnými krajinami, tak sa nedá očakávať, že turisti sa k nám pohrnú,“ zdôraznil Štefanec.

Výčapom nepraje ani aktuálna jar, ktorá je viac studená a daždivá. Podľa údajov ich stavovskej organizácie navyše až 4 z 10 prevádzok buď terasu nemajú alebo ju nemôžu otvoriť, a preto na spustenie predaja stále čakajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika