Na hlavný obsah

Prešovský kraj bude cez víkend očkovať len v troch centrách

Posilní ale mobilné očkovanie v regiónoch.

Prešovský kraj bude cez víkend očkovať len v troch centrách
Na snímke očkovacie centrum v Košiciach. Foto: TASR

Po rekordnom nápore vo veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) počas uplynulých dní sa najbližší víkend (22. – 23. 5.) bude očkovať už len v troch strediskách v Prešove, Poprade a Humennom. Kraj pre nedostatok záujemcov neotvorí VKOC v Bardejove a Starej Ľubovni. Naopak, zintenzívňuje mobilné výjazdy do obcí regiónov, informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Prešovský samosprávny kraj má na najbližší víkend k dispozícii 11 680 vakcín – 5 180 vakcín od konzorcia Pfize/BioNTech a 6 500 vakcín od spoločnosti AstraZeneca určených na preočkovanie druhou dávkou.

Čoskoro budú zaočkovaní všetci, ktorí majú záujem

Očkovanie je pozastavené v centrách v Starej Ľubovni aj Bardejove, keďže v čakárni nie je prihlásený dostatok záujemcov. „Vývoj dopytu po vakcíne u občanov Prešovského kraja naznačuje, že sa blížime k bodu, keď bude väčšina osôb, ktoré sa chceli zaočkovať, už aj zaočkovaná a vakcinácia sa podľa avíza rezortu zdravotníctva presunie do ambulancií lekárov prvého kontaktu,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Kraj sa zameria na mobilné očkovanie

Kraj svoje úsilie sústreďuje na očkovanie v obciach kraja prostredníctvom výjazdovej služby, o ktoré je stabilný záujem. Počas najbližších dvoch víkendových dní by takto chceli zaočkovať vakcínou od Pfizer/BioNTech v deviatich obciach 880 ľudí nad 60 rokov, ťažko zdravotne postihnutých a imobilných, ktorí majú sťažený prístup k očkovaniu. V sobotu (22. 5.) sa bude očkovať v Hankovciach, Hermanovciach, Malom Šariši, Spišskej Starej Vsi a Haligovciach. V nedeľu (23. 5.) bude výjazdová služba očkovať v Chlmci, Malcove, Svite a Spišskej Teplici.

„Budúci týždeň zriadime taktiež jednodňové veľkokapacitné očkovacie centrum v Medzilaborciach, a to 26. mája v priestoroch Základnej školy na Duchnovičovej ulici. V tomto termíne budeme vakcínou od Pfizer/BioNTech očkovať 700 ľudí z okresu starších ako 16 rokov, prioritne starších občanov, imobilných a sprievod osôb nad 70 rokov,“ dodal Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny