Na hlavný obsah

Prezidentka sa v otázke referenda obráti na Ústavný súd

Iniciovali ho opozičné a neparlamentné strany.

Prezidentka sa v otázke referenda obráti na Ústavný súd
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (12. 5.) oznámila, že v otázke referenda za predčasné parlamentné voľby sa obráti na Ústavný súd (ÚS). Požiada ho, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.

„Veľký počet podpisov, ktorý sa v relatívne krátkom čase podarilo organizátorom vyzbierať, svedčí o tom, že dôvody na vypísanie referenda považuje relevantný počet občanov za vážne,“ uviedla.

Hlava štátu zdôraznila, že jej úlohou je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebudú sprevádzať žiadne ústavné pochybnosti. Považuje preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohli spochybniť ani jeho priebeh a ani jeho výsledok.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„Tak, ako som žiadnym spôsobom nenaťahovala čas pri overovaní podpisov, tak aj v tejto veci budem konať bezodkladne a hneď zajtra sa s otázkami obrátim na Ústavný súd SR. Doručením začne Ústavnému súdu SR plynúť lehota 60 dní,“ priblížila. Zároveň deklarovala, že v prípade kladného stanoviska Ústavného súdu neplánuje využiť celú zostávajúcu časť lehoty, ktorú jej umožňuje ústava. „Referendum vyhlásim tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri,“ priblížila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko