Na hlavný obsah

Pri akých vedľajších účinkoch po očkovaní treba vyhľadať lekársku pomoc?

Tie závažnejšie sú nadmieru ojedinelé, hovorí Sabaka.

Pri akých vedľajších účinkoch po očkovaní treba vyhľadať lekársku pomoc?
Na snímke zdravotníčka očkuje ženu vakcínou proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR

Horúčka, zimnica, bolesť hlavy či bolesť ramena – to sú vedľajšie účinky, ktoré môžu sprevádzať očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Podľa odborníkov sú pomerne časté, no nie závažné. Sú vraj prirodzenou reakciou imunity a dôkazom toho, že sa telo bráni. RTVS zisťovala, pri akých príznakoch je už potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Spozornieť by mali ľudia vtedy, ak majú ťažkosti s dýchaním, pociťujú bolesti na hrudníku či búšenie srdca. V takom prípade treba podľa odborníkov kontaktovať svojho lekára alebo vyhľadať pohotovosť. Epidemiologička Zuzana Krištúfková hovorí, že nežiaduce účinky sa môžu dostaviť aj niekoľko dní po očkovaní. „Vždy je dobré konzultovať to so svojím všeobecným lekárom, hoci aj telefonicky, ten určite poradí, ak si môžeme kúpiť nejaké lieky aj v lekárni,“ odporúča.

Infektológ Peter Sabaka podotýka, že závažnejšie nežiaduce účinky sú nadmieru ojedinelé a vyskytujú sa u piatich ľudí z milióna, a to len u vektorových vakcín, ktorými sa u nás teraz neočkuje. „Keďže teraz je epidemická situácia dobrá, nepotrebujeme, aby sa silou mocou všetci dali zaočkovať tým, čo je, ale môžu sa jednoducho dať zaočkovať tými bezpečnejšími vakcínami, ktoré tieto nežiaduce účinky nemajú, a práve preto sa pristúpilo k očkovaniu len mRNA vakcínami,“ povedal Sabaka pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Aby ľudia zvládali dni po očkovaní lepšie, je najdôležitejší pokoj. „Pred očkovaním a po ňom si neplánovať žiadne nadmerné telesné aktivity, turistiku či športové výkony, fitnescentrá a podobne,“ zdôraznila Krištúfková.

S vedľajšími účinkami vakcín je podľa lekárov potrebné rátať. Organizmus totiž takýmto spôsobom hlási, že proti cudzej látke bojuje a vytvára si obranyschopnosť. Akonáhle si imunitu vybuduje, nežiadúce účinky pominú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko