Na hlavný obsah

Pri bombovom útoku na autobus zahynulo v Afganistane najmenej 11 ľudí

Taliban vyhlásil trojdňové prímerie.

Pri bombovom útoku na autobus zahynulo v Afganistane najmenej 11 ľudí
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najmenej 11 ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia, keď autobus na juhu Afganistanu nabehol na bombu nastraženú na ceste. Medzi 28 zranenými sú aj ženy a deti, informovala v pondelok (10. 5.) agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra v Kábule.

K výbuchu v nepokojnej juhoafganskej provincii Zábul došlo v nedeľu (9. 5.) neskoro večer, len niekoľko hodín pred tým, ako militantné hnutie Taliban oznámilo, že tento týždeň vyhlási trojdňové prímerie.

Pokoj zbraní bol vyhlásený pri príležitosti tohtotýždňového moslimského sviatku íd al-fitr, ktorý ukončuje pôstny mesiac ramadán. Taliban podľa vlastného vyjadrenia zastaví na tri dni všetky útočné operácie, bude však stále pripravený odraziť prípadné nepriateľské útoky.

Podľa agentúry AP začne prímerie platiť v stredu (12. 5.) alebo vo štvrtok (13. 5.). Vláda v Kábule na vyhlásenie Talibanu bezprostredne nereagovala.

Talibanu pripísala vláda zodpovednosť za sobotňajší bombový útok v blízkosti dievčenskej školy v afganskom hlavnom meste Kábul, ktorý si vyžiadal viac ako 50 obetí. Militantné hnutie ale poprelo, že by malo s útokom niečo spoločné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet