Na hlavný obsah

Pri ruskej Machačkale uhynuli desiatky ohrozených tuleňov

Asi štvrtina z nich bola bez kože.

Na pobreží Kaspického mora blízko mesta Machačkala, dagestanskej metropoly, našli vyše 150 uhynutých ohrozených tuleňov, informujú ruské médiá. Niektoré zvieratá boli bez kože a takmer na všetkých boli viditeľné stopy po rybárskych sieťach. Tulene pritom figurujú na červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) aj na ruskom zozname vzácnych druhov.

Asi štvrtina uhynutých tuleňov bola bez kože, povedal podľa agentúry TASS riaditeľ inštitútu ekológie a udržateľného rozvoja Dagestanskej štátnej univerzity Alimurad Gadžijev. To by podľa neho mohlo svedčiť o pytliactve. Tvrdí, že tulene teraz hromadne migrujú a často sa ocitnú v rybárskych sieťach. Úhyn tuleňov teraz preverujú dagestanské úrady.

Tuleň kaspický sa vyskytuje iba v Kaspickom mori a je zároveň jediným cicavcom v jeho vodách. Jeho počty však významne klesli kvôli tomu, že ho lovia ľudia, a teraz mu hrozí úplný zánik. Pred 100 rokmi obývalo oblasť Kaspického mora viac ako milión jedincov, uvádza Viktor Nikiforov z ruského vedecko-výskumného centra morských cicavcov. Teraz podľa rôznych odhadov ostáva už asi len 50 000 až 70 000 tuleňov kaspických.

Kaspické more, ktoré sa nachádza medzi Ruskom, Kazachstanom, Azerbajdžanom, Iránom a Turkménskom, znečisťuje ťažba ropy či plynu a zároveň sa na kvalite životného prostredia neblaho podpisuje úbytok vody spôsobený klimatickou zmenou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet