Na hlavný obsah

Pri termínoch pre mladých vo veku 16 a 17 rokov nešlo o technickú chybu, vyhlásil šéf NCZI

Záujem o očkovanie je podľa neho veľmi nízky.

Pri termínoch pre mladých vo veku 16 a 17 rokov nešlo o technickú chybu, vyhlásil šéf NCZI
Na snímke generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja. Foto: TASR

Všetky termíny pridelené Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) boli pridelené správne v zmysle platnej vyhlášky definovanej ministerstvom zdravotníctva. V pondelok (3. 5.) to vyhlásil generálny riaditeľ NCZI Róbert Suja.

Reagoval na medializované informácie podľa ktorých došlo k prípadom, že boli na očkovanie prizvaní mladí ľudia vo veku 16 či 17 rokov skôr ako starší ľudia s chronickými ochoreniami. „Nenastala žiadna technická chyba,“ odmietol tvrdenia, že by systém pochybil a mladým záujemcom o očkovanie by vzhľadom na koncovku roku narodenia omylom pripočítaval k veku 100 rokov.

To, že systém na očkovanie pozýval mladých ľudí, bolo podľa Suju odzrkadlením dopytu v oblastiach, v ktorých už nebol tak výrazný. Vysvetlil, že táto skupina prejavila tiež vysokú mieru mobility a bola ochotná za vakcínou cestovať. „Pokiaľ nadšencov odstavíme hneď na začiatku, je ťažké myšlienku očkovania šíriť ďalej,“ dodal. V súvislosti s kritikou čakárne, ktorú NCZI spravuje, podotkol, že kým na antigénové testovanie štát vynaložil takmer 480 miliónov eur, NCZI od štátu nedostalo žiadnu podporu.

Šéf NCZI priblížil, že aktuálne je v čakárni na očkovanie prihlásených 258 000 ľudí, 130 000 ľudí pribudlo minulý štvrtok (29. 4.), keď sa čakáreň otvorila pre všetkých od 16 rokov. Záujem o očkovanie považuje za veľmi nízky. „Ak sa niečo nezmení, o tri, štyri týždne môžeme zatvoriť vakcinačné centrá,“ povedal Suja. Očakáva, že miera zaočkovanosti nedosiahne ani 38 percent, teda sa nepodarí vytvoriť kolektívnu imunitu. Pri optimistickom scenári by podľa neho mohlo byť v auguste zaočkovaných 48 percent populácie.

Pozrite si celý brífing generálneho riaditeľa NCZI Róberta Suju:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko