Na hlavný obsah

Prieskum Median SK: Májové voľby by vyhral Hlas-SD, OĽANO by skončilo štvrté za Smerom-SD

Do parlamentu by sa dostalo sedem strán a hnutí.

Ak by sa parlamentné voľby konali v máji, so ziskom 17,8 % by ich vyhral Hlas-SD, nasleduje SaS (12,9 %) a Smer-SD, ktorý by volilo 9,7 % opýtaných. Do parlamentu by sa dostalo sedem strán.

Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN, ktorý sa konal od 11. do 19. mája na vzorke 1 000 respondentov. 

Na štvrtom mieste by sa so ziskom 8,7 % umiestnilo hnutie OĽANO, nasleduje Progresívne Slovensko (7,8 %), Sme rodina (7,7 %) a strana Za ľudí (5,3 %).

Pred bránami parlamentu by ostali Republika (4,9 %), KDH (4,5 %) a Aliancia, ktorú by volilo 4,2 % opýtaných. Zvyšné strany by podľa prieskumu nezískali ani tri percentá.

Svoju účasť v hypotetických voľbách deklaruje 67 % respondentov, v porovnaní s aprílovým prieskumom ide o pokles o päť percentuálnych bodov. Volieb by sa najčastejšie zúčastnili najmladší vo veku od 18 do 29 rokov (75 % oslovených) a tiež ekonomicky aktívni ľudia vo veku od 40 do 49 rokov (78 %). Volieb sa odmietajú zúčastňovať oslovení v dôchodkovom veku, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním a obyvatelia Prešovského a Trnavského kraja.

Svojou voľbou si je istých 75 % opýtaných, častejšie seniori, obyvatelia väčších miest a obcí a tiež obyvatelia Trnavského kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko