Na hlavný obsah

Prípad Zuriana bude dozorovať priamo Generálna prokuratúra SR

Preskúma aj zákonnosť domovej prehliadky.

Prípad Zuriana bude dozorovať priamo Generálna prokuratúra SR
Na snímke zľava bývalý šéf NAKA Branislav Zurian a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR, koláž: RTVS

Dozor nad zákonnosťou v prípravnom konaní vo veci obvineného bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana bude vykonávať prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR. Rozhodol o tom v pondelok (24. 5.) generálny prokurátor Maroš Žilinka, informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Prokurátor preskúma zákonnosť vznesených obvinení, aj piatkovú (21. 5.) domovú prehliadku u Zuriana – tiež jej primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov.

„Prokuratúra SR v súčinnosti s príslušnými orgánmi Policajného zboru sa zaoberá a preveruje všetky skutočnosti o možných podozreniach z ovplyvňovania vyšetrovaní závažnej trestnej činnosti a garantuje objektívnosť a zákonnosť ich objasnenia. Vo veci koná prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora GP SR,“ povedal Žilinka.

Kovařík apeloval na politikov

Policajný prezident Peter Kovařík k prípadu Zuriana uviedol, že vyšetrovatelia NAKA majú naďalej jeho podporu. Podľa jeho slov ho uistili, že všetky procesné úkony sú v súlade s platnými zákonmi. Požiadal tiež politikov, aby sa nevyjadrovali k prípadom, „o ktorých majú len skreslené a účelovo podsúvané informácie“.

Tiež vylúčil, že akákoľvek osoba je obvinená len na základe výpovede kajúcnika. „Sami vieme, že takto postavené obvinenie by nepodporila dozorujúca prokuratúra a neobstálo by na súde. Každé obvinenie je postavené na základe výpovedí viacerých svedkov, listinných dôkazov, aj takých, ktoré pochádzajú z minulosti, čiže z obdobia, kedy bol skutok spáchaný a taktiež znaleckými posudkami,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko