Na hlavný obsah

Prišli stovky migrantov. Tábor pre nich je na Lampeduse kompletne zaplnený

Niektorých otočili do Líbye.

Prišli stovky migrantov. Tábor pre nich je na Lampeduse kompletne zaplnený
Na snímke loď pred ostrovom Lampedusa. Foto: SITA/AP

Na taliansky ostrov Lampedusa priplávalo za posledných 24 hodín vyše 2 100 migrantov. Informovala o tom v pondelok (10. 5.) talianska tlačová agentúra ANSA. Ďalších niekoľko stoviek migrantov vrátila miestna pobrežná hliadka do Líbye. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uviedla, že v nedeľu (9. 5.) najmenej päť migrantov zomrelo pri líbyjských brehoch. Počet migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať cez Stredozemné more do Európy, sa podľa odborníkov zvyšuje pre dobré poveternostné podmienky a pokojné more.

https://twitter.com/Based_Finland/status/1391714607648186372

Počas uplynulých 24 hodín priplávalo na Lampedusu 20 plavidiel s migrantmi. Niektorým musela pomôcť talianska pobrežná hliadka a polícia. V noci doplávalo na ostrov, ktorý sa nachádza blízko líbyjských brehov, vyše šesť stoviek ľudí.

Zariadenie pre migrantov na ostrove Lampedusa je po nedeli úplne obsadené. Podľa rozhlasovej a televíznej stanice Rai úrady pracujú na postupnom presunutí migrantov na Sicíliu, kde by mali stráviť povinnú karanténu. Prvých 200 ľudí by malo opustiť menší ostrov ešte v pondelok.

Rastúcim počtom migrantov by sa mala v najbližších dňoch zaoberať talianska vláda. Na rokovania s premiérom Mariom Draghim vyzval v nedeľu líder krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini, ktorý dlhodobo kritizuje nelegálnu migráciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet