Na hlavný obsah

Prísne tresty pre mafiánov sú protiústavné, rozhodol taliansky ústavný súd

O kratší trest mohli žiadať len ak spolupracovali s políciou.

Prísne tresty pre mafiánov sú protiústavné, rozhodol taliansky ústavný súd
Talianski karabinieri stoja pred radnicou v Ríme 16. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Prísne podmienky doživotných trestov, ktoré sa v Taliansku vzťahujú na odsúdených zločincov z mafiánskych organizácií, odporujú ústave. Rozhodol o tom v utorok (11. 5.) taliansky ústavný súd. Odsúdení mafiáni majú teraz možnosť požiadať o podmienečné prepustenie alebo ďalšie úľavy len v prípade, že sa stanú informátormi a pomôžu vyšetrovateľom pri stíhaní ďalších zločinov z prostredia organizovaného zločinu.

Súd uviedol, že možnosť skrátenia trestu len výmenou za informácie stavia odsúdených pred neriešiteľnú dilemu. Podľa neho totiž spolupráca s vyšetrovateľmi často znamená, že sa hnev príslušníkov mafie obráti proti rodinným príslušníkom dotknutého odsúdeného. Ten tak má na výber medzi dvoma možnosťami, z ktorých jedna znamená rezignáciu na možnosť dostať sa na slobodu a druhá riziko pre jeho blízkych.

Spolupráca nemusí znamenať ľútosť

„Spolupráca nie je nevyhnutne známkou prejavenej ľútosti….môže to byť skôr výsledok rozhodnutia z dôvodu výhod, ktoré z nej vyplývajú,“ citovala verdikt súdu agentúra Reuters. K podobnému záveru dospel v roku 2019 aj Európsky súd pre ľudské práva, ktorý uviedol, že rozhodnutie s vyšetrovacími orgánmi nespolupracovať často nie je slobodnou voľbou práve s ohľadom na možnú odvetu voči rodinným príslušníkom.

Vláda dostala od súdu ročnú lehotu na to, aby príslušné nariadenie o trestoch zmenila.

Odsúdení na doživotie majú v Taliansku po odpykaní 26 rokov väzenia možnosť požiadať o podmienečné prepustenie. Podmienky sú aktuálne prísnejšie len pre zločiny spojené s členstvom v mafiánskych organizáciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet